Aktivister ockuperade isbrytare på Skatudden

Aktivism. Greenpeace aktivist i masten på isbrytaren Otso. Bild: Greenpeace

Tre aktivister från Greenpeace klättrade på tisdags morgon upp i masten på isbrytaren Otso som är förtöjd på Skatudden. Aktivisterna kräver att finländska isbrytare inte deltar i verksamhet som är strid med internationella klimatavtal.

Det är meningen att Otso ska delta i letandet av arktisk olja nordost om Grönland.

– När Otso gör grovjobbet för oljebolag banar isbrytaren väg för en värld där man inte ens försöker förhindra en klimatkatastrof. Det är oansvarigt att leta efter nya oljekällor, säger aktivisten Aino Tuomi-Nikula.

Otso ägs av Arctia Oy. Kommunikationschef Eero Hokkanen bekräftar att aktivisterna klättrade upp i masten och polis är på plats för att reda ut situationen.

– Något mer har vi inte att kommentera i det här skedet förutom att vi vill att aktivisterna klättrar ner så snabbt som möjligt, säger Hokkanen.

Vid 14-tiden ansåg aktivisterna att de hade uppnått sitt mål, det vill säga fått publicitet för sin sak, och klättrade ner. Allt förlöpte lugnt, enligt Greenpeace.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning