Aktia: Räntehöjningar syns i bostadslånen hösten 2019

Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Om ett år kommer räntorna att stiga och då är det bra att vara förberedd, påpekar Aktia. Några jättehöjningar tror banken ändå inte på.

Aktias senaste prognos visar att räntehöjningarna kommer att synas i bostadslånen på hösten 2019. Europeiska centralbankens styrränta är för närvarande noll procent och euriborräntan har länge varit negativ, men kommer så småningom att ändra.

– Som det ser ut kommer räntorna inte att ändra plötsligt, utan vi pratar om höjningar på 0,5–1 procentenheter under de närmaste åren. Å andra sidan finns det gott om osäkerhetsmoment i den globala ekonomin och därför lönar det sig att förbereda sig, säger Aktias chefsekonom Heidi Schauman i ett pressmeddelande.

Enligt henne syns den annalkande räntehöjningen tills vidare inte i intresset för nya bostadslån. Bostadsmarknaden drar och bostadspriserna följer den senaste trenden, de stiger i städerna och sjunker i regionerna.

Aktia påminner att det finns flera sätt att förbereda sig för räntehöjningarna, till exempel genom att spara, skaffa ränteskydd eller ändra sin återbetalningsplan.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning