Aktia: Majoriteten av finländarna sparar på bankkontot

För cirka 30 procent av finländarna är insättningar på bankkontot den enda formen av sparande, uppger Aktia. Bild: Pixabay

Största delen av finländarna strävar efter riskfritt sparande, visar Aktias enkätundersökning.

Insättningar på bankkontot är det vanligaste sättet att spara pengar i Finland, uppger Aktia utifrån en färsk enkätundersökning. Enligt Aktia sparar över hälften av finländarna pengar genom kontoinsättningar, och för cirka 30 procent av finländarna är insättningarna på kontot de enda besparingarna.

Enligt undersökningen beror kontoinsättningarnas popularitet på att de flesta finländarna vill undvika risker i sitt sparande. Över hälften av dem som deltog i undersökningen ville ta mycket lite risker inom sparande och placering.

Enligt Oscar Taimitarha, regiondirektör för Aktia i Helsingfors och Vanda, förbiser dock många kontosparare inflationens effekt.

– På ett vanligt depositionskonto växer inte besparingarnas värde, alltså tär inflationen på besparingarna hela tiden. Kontospararna vill inte ta risker, men samtidigt identifierar de inte den risk som inflationen medför, säger Taimitarha i Aktias pressmeddelande.

Enkätundersökningen visar också att det finns skillnader mellan olika åldersgruppers sparvanor. Finländare under 25 år har de kortaste spartiderna medan finländare i åldern 25–45 år sparar mer långsiktigt. Personer som fyllt 65 år sparar i sin tur med ett kort perspektiv.

Enkätundersökningen utfördes av Prior Konsultointi i februari på uppdrag av Aktia. 1 199 finländare i åldern 18-75 år deltog i undersökningen.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning