Äktenskapsdetektiver jagar otrogna i Indien

Information. Privatdetektiven Akriti Kharti spanar ut bland folkmassan i Preet Vihar i nordöstra Delhi. I jobbet som privatdetektiv har hon lagt tusentals timmar på att iaktta andra människor, så tålamod är en viktig förmåga i hennes yrke. Bild: Julia Wiraeus

När användningen av sociala medier exploderar i Indien, faller äktenskapen samman. Det hävdar Bhavna Paliwal som är en av Delhis kvinnliga privatdetektiver.

Ankit kände att något var fel när hans fru skulle åka på semester till Delhi. Han var kvar i New York med deras 10-årige son, medan hon packade sina väskor. De hade bott i USA under hela äktenskapet, men de senaste åren hade hans fru börjat ta allt längre semestrar i deras hemland. Det var efter en sådan resa som han första gången tog kontakt med Bhavna Paliwal.

– Han misstänkte att hans fru hade en affär med någon, så vi gjorde efterforskningar på nätet och hittade en man vi trodde var hennes älskare på LinkedIn, säger Bhavna Paliwal som driver detektivfirman Tejas detectives.

Vi befinner oss på hennes kontor på femte våningen i närheten av ett enormt köpcentrum i utkanten av nordvästra Delhi. Kontoret består av hennes skrivbord, en stationär dator och en bordstelefon. Här görs skrivbordsarbetet, men spaning på fältet är ofta viktigaste i hennes arbete.

– Vi observerar, pratar med grannar och andra bekanta, säger hon.

När den indiska kvinnan i New York kom till Delhi var Bhavna Paliwal på flygplatsen och såg hur en man stod i ankomsthallen med en bukett blommor.

– De försvann tillsammans och checkade in på ett hotell i närheten, men nästa morgon var de borta.

Hon lyckades lokalisera paret på ett av huvudstadens lyxhotell, där Bhavna Paliwal checkade in för att samla bevis. När kvinnan åkte hem konfronterades hon av sin make som kort därefter ansökte om skilsmässa.

– Hon hade lärt känna sin älskare på Facebook. Sociala medier är största skälet till att familjer faller samman, konstaterar Bhavna Paliwal.

Det blir allt vanligare att hon får uppdrag från indier som bor utomlands som vill kontrollera vad deras partner eller blivande partner sysslar med. Det händer också att hon blir kontaktad av personer som vill veta mer om en potentiell brudgum eller brud som bor utanför Indien.

I Indien gifter sig fortfarande majoriteten av befolkningen arrangerat, men numera sker matchningen framför allt via äktenskapssajter på nätet. Allt färre urbana indier introduceras för varandra via vänner eller släktingar. Det gör att mellanhanden som tidigare kontrollerade parternas bakgrund har försvunnit och allt fler vänder sig till privatdetektiver.

29-åriga Akriti Khatri är Delhis yngsta kvinnliga privatdetektiv i en bransch som frodas i takt med att allt fler indier hittar sina partners online.

– Medvetenheten om våra tjänster har ökat och man vill undvika att det blir fel. I värsta fall kan det ta 8–9 år att skilja sig i Indien, säger Akriti Khatri.

Arrangerade äktenskap bygger ofta på faktorer som social bakgrund, horoskop, religion, kast och livsstil.

Majoriteten av indierna gifter sig arrangerat, även om kärleksäktenskapen (där föräldrarna inte är inblandade) ökar.

Det blir vanligare att bruden och brudgummen tillåts lära känna varandra och dejta en period innan de besluter sig för att gifta sig.

Allt fler gifta par väljer att bo för sig själva och inte med mannens föräldrar, vilket fortfarande är normen i det indiska samhället.

Kärleksäktenskap blir vanligare

De så kallade kärleksäktenskapen ökar i de indiska storstäderna, vilket är nytt för många familjer.

– Det händer ofta att oroliga föräldrar tar kontakt och vill att vi ska undersöka huruvida deras barns partner är bra för dem eller inte, säger hon innan hon öppnar dörren till sitt slitna kontor som är pyntat med glittrande serpentiner.

Hon har numera flera andra kontor, men det var här i Preet Vihar i nordvästra Delhi, där hon växte upp som allt började under skoltiden.

– Det var till mig alla kom för att få reda på information om den tjej eller kille de var intresserade av, säger hon.

Hobbyn att luska fram skvaller blev hennes försörjning efter att hon sett en tidningsannons där en byrå gjorde reklam för sina tjänster.

– De sökte inte efter personal, men jag ringde och frågade hur det gick till att bli anställd, säger hon.

Hon blev kallad till en intervju och fick jobbet med en gång. Några år senare startade hon sin byrå Venus Detectives och utvidgar hela tiden sin verksamhet.

– Mobilen ringer i ett. Det är den främsta kanalen när hon vägleder sina anställda på fältet och håller koll på vad som händer i hennes eget hem.

– Min sons barnflicka kom inte i morse, så min mamma ryckte in, förklarar hon.

Akriti träffade sin man genom jobbet och förklarar att hon inte blivit cynisk efter all otrohet hon sett.

– Jag är den enda gifta kvinnliga detektiven i Delhi och tar aldrig med mig jobbet hem, säger hon och ler.

Akriti har sett hur branschen blivit alltmer digital och är särskilt nöjd med ett spionprogram som kan installeras i en mobiltelefon. Då avslöjas alla chattar, samtal, bilder och var du befunnit dig under vilka tider. Detektivverksamheten är olaglig i Indien, så om Akriti eller hennes kollegor åker fast får de räkna med att betala stora mutor.

– Men hittills har det inte hänt. Vi undviker alltför riskabla uppdrag, säger hon.

Hon vill heller inte ta sig an fall där det bara handlar om att hitta fel hos sin partner inför en skilsmässa.

– Det får kunden sköta själv. Jag vill inte bli inblandad.

Fotnot: Ankit heter egentligen något annat.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning