Åklagaren yrkar på åtta års fängelse för incestbrott

Rättegången i Uleåborg hölls inte bakom lyckta dörrar, på målsägandes önskan. Bild: Eeva Riihelä

Den åtalade i det omskrivna sexualbrottsfallet i Uleåborg ber om en rättspsykiatrisk undersökning. Åklagaren yrkar på ett fängelsestraff på åtta år för den 51-åriga mannen för grovt sexuellt utnyttjande av barn.

Den åtalade mannens advokat Kari Eriksson anser att åklagarens straffkrav är hårt även om den svarande så gott som helt och hållet erkänner händelserna och sin skuld.

Enligt åklagaren utnyttjade fadern sin dotter sexuellt under åren 1999–2008 vilket ledde till flera graviditeter och tre aborter.

Häradsåklagare Sari Kemppainen presenterade sjukjournaler i rätten som en del av bevisningen. Att dottern, som i dag är 26 år, varit gravid har förklarats för myndigheterna med att hon skulle ha sällskapat och haft sex med 14- och 15-åriga pojkar.

Enligt åklagaren gjordes den första aborten år 2002 då kvinnan var 11 år gammal.

Den andra aborten gjordes år 2003 då kvinnan var 13 år gammal. Efter en tredje graviditet födde kvinnan ett barn med en svår funktionsnedsättning i maj 2007. Den tredje och sista aborten gjordes i januari 2008 då kvinnan var 17 år gammal. Enligt åklagaren fick dottern också flera missfall.

Åklagaren uppger att hälsovårdsmyndigheter flera gånger hade övervägt att anmäla fallet till socialtjänsten. Socialtjänsten hade i sin tur haft upprepad kontakt med familjen och dottern hade fått psykiatrisk vård redan då hon var liten. Hon hade berättat att hon försökt ta livet av sig första gången då hon var fyra år genom att hänga sig.

– Informationen som de olika myndigheterna hade kopplades dock aldrig ihop eftersom de fanns i olika arkiv. Därför fick man aldrig en helhetsbild av problemen, sade åklagaren Kemppainen.

Höll kontakt

Den åtalade erkänner att han gjort sig skyldig till grovt sexuellt utnyttjande av barn men hävdar att den första aborten år 2002 inte har något med honom att göra. Dessutom hävdar han att utnyttjandet börjat först år 2002.

Enligt försvaret hade mannen flyttat till Finland från Elfenbenskusten i början av 1980-talet. År 2007 flyttade mannen till Norge för att jobba.

– Fadern har hållit kontakt med den målsägande och stött henne monetärt, sade advokaten Eriksson.

Enligt Eriksson hävdar fadern att kontakten mellan honom och dottern bröts på grund av en materiell orsak.

Den åtalade förhördes för första gången i Norge 2014. Mannen hade dock enligt Eriksson drabbats av en sjukdomsattack med påföljande minnesförlust.

– Därför är det första förhöret år 2014 felaktigt, säger Eriksson.

Den åtalade har senare förhörts i Finland.

Rättegången skulle inledas redan i september. Fadern hade tagit emot stämningen i Norge och hade förelagts att befinna sig i rättegången i början av september med ett vite på 500 euro.

Mannen uppgav med hjälp av sin tolk att han inte då kunde delta i rättegången eftersom han råkat ut för en bilolycka.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03