Åklagaren ville veta varför Holviala inte raderade knarkannonserna – ”Jag var inte så intresserad av dem”

Tingsrätten har hört narkotikabrottsåtalade Sipulikanava-grundaren Kim Holviala, som förnekade sin skuld och talade för en liberalare narkotikapolitik. Åklagaren anser att Holvialas uttalanden är graverande.

Tor-sajten Sipulikanava var en teknisk utmaning, uppger Kim Holviala, som står åtalad för grovt narkotikabrott. På tisdagen var det hans tur att lägga ut texten i Östra Nylands tingsrätt i Vanda.

– Jag har jobbat med olika it-projekt sedan 1980-talet, Sipulikanava vara bara ytterligare ett. På 1990-talet skapade jag en av de första webbmejlerna, som jag drev i några år innan jag sålde den, säger Holviala.

Häradsåklagaren Anna-Riikka Ruuth kräver att Holviala döms för förmedling av narkotika på grund av köp-och-sälj-annonserna som knarklangare och köpare lade upp på torg-avdelningen på Sipulikanava. Torg-avdelningen var en av flera avdelningar på Sipulikanava. Hon kräver sju års fängelse.

Försvaret bestrider. Enligt Holviala grundade han sajten som ett anonymt diskussionsforum. Torg-avdelningen var bara en av många avdelningar på sajten.

– Jag funderade på vad jag skulle göra åt köp-och-sälj-annonserna och beslöt att låta dem ligga kvar. Jag var inte så intresserad av dem.

Enligt Holviala bad användarna att han skulle underlätta annonseringen genom att tillåta kategorisering och sortering av annonserna. En del användare erbjöd även pengar.

– Jag vägrade. Det enda jag gjorde var att skapa skilda kategorier för de största städerna.

Förmedling eller inte?

Åklagaren hävdar, i motsats till försvaret, att Sipulikanava var en handelsplats för droger. Med hjälp av köp-och-sälj-annonserna hittade försäljarna och kunderna varandra, vilket enligt åklagaren uppfyller kriterierna för förmedling.

Ifall han hade velat undvika knarkannonserna hade han kunnat radera torg-avdelningen, anser åklagaren. Holviala är av annan åsikt.

– Ifall jag hade raderat den hade annonserna flyttat till andra avdelningar, säger Holviala.

Åklagaren anser vidare att Holviala lade så mycket tid på modereringen av torg-avdelningen att det är uppenbart att knarkhandeln var det centrala på sajten.

– Mängden meddelanden på Sipulikanava var enorm, jag kunde inte övervaka allt. Därför lät jag bli att övervaka torg-avdelningen. De som var aktiva på avdelningen kunde meddela mig om de ville att ett meddelande skulle raderas, vilket lämnade spår i loggfilen. Resten av modereringen gjorde jag med hjälp av ett master-lösenord som inte registrerades i loggen.

Försvaret anser alltså att åklagarens statistik är missvisande.

Det som åklagaren och försvaret är överens om är att själva sajten inte kunde användas för knarkhandel, i motsats till uttryckliga knarkhandelsplatser som Silkkitie och Dream Market. Dessa erbjuder bland annat så kallade escrow-tjänster för att garantera att affärerna äger rum.

Vill legalisera

Sipulikanava-rättegången är på flera sätt anmärkningsvärd. För det första är fallet prejudicerande. Det är första gången en person har ställts inför rätta för att skapa en webbplats, där det har förekommit köp-och-sälj-annonser för narkotika.

Det andra är Holviala själv. I Finland är det ovanligt att en åtalad uppträder lika öppet som han. I och för sig är Holviala uppställd i riksdagsvalet för Piratpartiet, vilket innebär att han kan ha nytta av publiciteten.

För det tredje är det diskussionerna i rätten. Till exempel sade Holviala på tisdagen flera gånger att han anser att cannabis borde legaliseras i Finland, vilket med tanke på hans situation som åtalad för grovt narkotikabrott kan vara riskabelt.

Inte oväntat anser åklagaren att Holvialas liberala hållning är graverande. Huruvida rätten anser samma sak återstår att se.

Sipulikanava-rättegången avslutas på fredag med åklagarens och försvarets slutpläderingar.

Läs också: HBL 8.1.2019 Rätten står inför principiell fråga – är administratören ansvarig för drogerna som såldes på Sipulikanava?

Sipulikanava

Sipulikanava är ett diskussionsforum som existerade på tor-nätet 13 mars 2014–31 oktober 2017. Forumet fick över 2 000 meddelanden per dag, vilket är mycket i Finland.

Tor-nätet är ett anonymt internet som används genom ett tor-program, som i praktiken är en krypterad webbläsare som inte sparar uppgifter på användaren.

Förutom för diskussioner användes Sipulikanava bland annat för köp-och-sälj-annonser för narkotika.

Sipulikanava skapades av it-ingenjören Kim Holviala. Holviala är uppställd i riksdagsvalet för Piratpartiet.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46