Åklagaren: Northug misstänks för tre brott

Petter Northug. Arkivbild. Bild: Heiko Junge / NTB scanpix

Petter Northug misstänks för tre brott – fortkörning, drograttfylla och narkotikainnehav – efter sin vansinneskörning i torsdags. Skidstjärnan kommer att förhöras inom kort, meddelar åklagare.

Petter Northug stoppades i en hastighetskontroll utanför Oslo i torsdags efter att ha kört 168 kilometer i timmen på en 110-väg. 34-åringen misstänktes vid tillfället vara narkotikapåverkad och hans körkort beslagstogs på platsen. Därefter genomförde polisen en husrannsakan i hans hem där de senare hittade kokain.

"Jag vet att det nu blir en rättsprocess. Då ska jag ta ansvar för det jag gjort", skrev Northug senare på Instagram.

Northug släpptes senare under samma kväll, men under måndagen meddelade åklagaren Silje Bergsholm att en förundersökning är inledd och att skidstjärnan misstänks för tre brott: fortkörning, drograttfylla och narkotikainnehav.

De blodprov som han lämnade i torsdags har polisen ännu inte fått svar på. Vidare meddelar åklagaren att Northug kommer förhöras inom en snar framtid.

När nyheten briserade i fredags lät inte reaktionerna vänta på sig. Svenska skidstjärnan Frida Karlsson är sponsrad av Petter Northugs företag som tillverkar skidglasögon. I ett sms till Expressen skrev hon: "Det är trist, riktigt trist. Jag hoppas Petter tar en riktig lärdom av det här nu. För det här är inte den Petter jag lärt känna."

2014 körde Northug rattfull och kraschade med sin bil i Trondheim och dömdes sedan till fängelse och böter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning