Åtalade nazisten: Jag skulle bara sjasa bort honom

Enligt försvarsadvokat Hannu Tuomainen sparkade den åtalade en gång och ”det var vanlig misshandel". Bild: Tommy Pohjola

Förmildrande omständigheter saknas, säger åklagaren och kräver minst fem års fängelse för sparken på Stationsplatsen. Den åtalade 26-åringen säger att han blev provocerad.

Den åtalade 26-åringen har enligt registerutdrag "provocerats" till brott flera gånger tidigare. Misshandel, grov misshandel, misshandel. I går lyssnade han lugnt på när ett nytt åtal mot honom lästes upp i Helsingfors tingsrätt, ett åtal där allt enligt åklagaren och målsäganden hänger ihop med allt. Grovt våld. Avsiktligt. Kriminell bakgrund. Medlem i nazistisk organisation.

Det var kring lunch lördagen den 10 september på Stationsplatsen i hjärtat av Helsingfors som 26-åringen plötsligt tog några explosiva löpsteg och hoppade med kängan riktad mot Jimi Karttunens bröstkorg. Det var en fullträff. Karttunen avled på kvällen fem dagar senare. Massiv blödning i hjärnan.

Enligt 26-åringen blev han provocerad. Offret hotade med våld, säger han. Men själv kan han knappast ha hört det. Man kan se på övervakningsvideon att offret stod på cirka tio meters avstånd och käftades med naziströrelsens fanbärare. Ingen annan som vittnade i tingsrätten på onsdagen hörde Karttunen säga att han hotar slå någon på käften. Däremot kan Karttunen ha spottat mot nazisterna och han lär ha sagt "rasistclowner."

"Det är idrott, bara"

26-åringen upplever att han har hängts ut i medierna och att tingsrätten borde beakta detta. Att han själv lagt ut både video från och aggressiv text om händelserna på stationsplatsen, genast samma dag som våldet ägde rum, är inget som han vill gå in på. Lika ointressant är det att diskutera politiska motiv, "för sådana finns inte, det var nu bara en spark", eller det som 26-åringen kallar en idrottshobby.

Åklagaren frågade om det är så att kampsporter ingår i nazirörelsens programutbud. 26-åringens svarade ja.

– Det är idrott, en sport. Sådant som folk håller på med.

Den åtalade mannen anmälde sig själv hos polisen men medger att han höll tyst under utredningen.

– För det är min rätt att göra så.

26-åringen satt häktad en tid men har sedan väntat på rättegången på fri fot. Han säger att han mordhotats på nätet och även på gatan.

– Alla känner mig.

Sparken var enligt honom en reaktion på en provokation.

– Jag ville få bort honom (Karttunen) därifrån. Jag tänkte att han skulle ramla på rumpan.

Allt var över på tre sekunder. 26-åringen flydde från platsen för att "slippa bli häktad."

– Men jag sade till en av våra att "ta hand om killen".

Nazisterna tog inte hand om någon. Karttunen som slagit huvudet hårt i asfalten steg småningom upp och vacklade till Järnvägsstationen där ambulansen hämtade honom. På Tölö sjukhus diagnostiserades en allvarlig skallskada.

Droger på sjukhuset

I tingsrätten ägnades en hel del tid åt att kartlägga Jimi Karttunens bakgrund. Det framgick att han var drogberoende. Poängen med genomgången som framkallades av den misstänktes försvar var att ifrågasätta dödsorsaken. Kan Karttunen själv ha bidragit till döden genom att trotsa läkarnas anvisningar och tackat nej till vård?

Karttunen ska på eget bevåg ha lämnat sjukhuset torsdagen den 15 september, något som hans vän, ett vittne, bestrider.

– Jag var där på sjukhuset med honom och hörde Jimi säga att han önskade få stanna.

Kompisen berättade också hur han smugglat in droger till sjukhuset, främst benzodiazepin (läkemedel som används mot ångest och sömnstörningar).

– Det var några piller och inget att tjafsa om.

På frågan hur kompisen vet att det inte var någon stor grej svarade han att läkarna sade det. Följdfråga: Vilka läkare?

– Nå, läkare. Jag läste om det i tidningen.

Drogerna som smugglades in på sjukhuset konsumerades i parken utanför. Användningen noterades av sjukhuspersonalen.

Också söndagsmorgonen då Karttunen sparkades i bröstkorgen ägnades åt knarkandet.

– Vi tog några piller och drack öl. Sedan drog vi till centrum. Vi skulle bara gå genom stationsbyggnaden och så hände detta. Jimi var inte aggressiv, tvärtom. Pillren har den effekten.

Drogmissbruket fortsatte enligt vittnet – vännen – genast efter att Karttunen åkt hem från sjukhuset fyra dagar senare.

– Vi drack lite öl och rökte på.

På eftermiddagen nästa dag ringde Karttunen själv nödsamtalet. Han mådde dåligt och hade ont i huvudet. Snart var han tillbaka på Tölö sjukhus. Och död vid 23-tiden.

HBL publicerar inte namn eller ansiktsbild på den åtalade med hänvisning till Journalistreglerna: 32. "När man hanterar uppgifter som leder till identifiering är det skäl att vara försiktig så länge det gäller misstanke om brott eller åtal."

Artikeln uppdaterad kl 11 den 22 december. Det var lördagen 10.9, och inte på söndagen, som misshandeln ägde rum.

FAKTA

Misshandeln

Det misstänkta brottet mot liv som skedde vid Stationsplatsen i Helsingfors i september behandlades i tingsrätten på onsdagen. En nynazistisk aktivist är åtalad för grov misshandel och grovt dödsvållande.

26-åringen, som är medlem organisationen Nordiska motståndsrörelsen, misstänks ha sparkat Jimi Karttunen, som ramlade och slog huvudet. Offret dog fem dagar senare på sjukhuset.

Misshandeln skedde i samband med Finska motståndsrörelsens demonstration.

Enligt obduktionsläkaren var det våldet som orsakade skallskadan, enligt läkare som vittnade i tingsrätten bakom lyckta dörrar har Karttunens drogmissbruk i alla fall inte bättrat hans tillstånd.

Åklagaren kräver minst fem år fängelse, försvaret nekar till dödsvållande och medger misshandel. Domen faller klockan 11 den 30 december.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning