Åklagaren: Kottbybrännaren hade som avsikt att mörda sin ex-flickvän

Enligt åklagaren hade den 25 år gamla mannen som avsikt att mörda sin ex-flickvän. Bild: SPT/Ari Sundberg

Åklagaren hävdar att mannen tände eld på lägenheten för att mörda kvinnan. Försvaret säger att det var en olyckshändelse.

Helsingfors tingsrätt har inlett behandlingen av ett fall som gäller mordförsök. Enligt åklagaren hade den 25 år gamla mannen som avsikt att mörda sin ex-flickvän när han tände eld på hennes lägenhet i Kottby i Helsingfors den 10 december 2018.

Förutom mordförsök söker åklagaren ovillkorligt fängelsestraff för grovt hemfridsbrott, olaga hot och sabotage.

Enligt rätten är det obestridligt att mannen klättrade upp på utsidan av höghuset till kvinnans lägenhet på femte våningen. Där krossade han fönstret i balkongdörren och trängde sig in i lägenheten.

Vad som skedde därefter är oklart. Åklagaren hävdar att mannen använde en lättantändlig vätska för att tutta eld på kvinnans sovrum, försvaret säger att mannen av misstag slog till några stearinljus som tände eld på bostaden.

Oberoende lyckades kvinnan ta sig ut ur lägenheten. Det centrala för åtalspunkten som gäller mordförsök är om mannen visste att kvinnan hade lämnat lägenheten eller inte.

Förutom kvinnan bodde två av hennes barn i lägenheten. Ingendera av barnen var hemma när branden ägde rum. Ett av barnen är minderårigt.

Lägenheten totalförstördes i branden, som av räddningsverket beskrevs som explosiv.

Skickade hotvideor

Mannen hade hotat att mörda kvinnan redan före branden. Han hade bland annat skickat hotfulla meddelanden och videoklipp till kvinnan. I videorna säger han att han kommer att mörda kvinnan.

– Jag kommer att döda dig, döda dig, döda dig, skriker mannen på engelska och swahili på en av videorna.

Enligt försvaret skickade mannen videorna i affekt. Han hade aldrig som avsikt att mörda kvinnan.

Mannen är också åtalad för grov misshandel av kvinnan i ett separat fall. Misshandeln ägde rum i april 2018.

Branden väckte mycket uppmärksamhet i medierna i december. Polisen gick ut med två fotografier på mannen för att komma honom på spåren. Han angav sig till polisen i Karleby två dagar senare.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46