Åklagaren i muträttegången: Peltomäki och Tuominen visste vad de gjorde

Ex-stadsdirektören i Vanda Jukka Peltomäki säger att han är oskyldig. Bild: Martti Kainulainen

Minst tre års fängelse. Det kräver åklagaren som på förmiddagen sammanfattade muträttegången mot ex-stadsdirektören i Vanda.

I fem år har polisen och rättsväsendet granskat Jukka Peltomäkis förehavanden. Misstanken är att han i sin tjänst som först biträdande stadsdirektör och sedan stadsdirektör påverkat markanvändningen och planeringen på ett sätt som gynnat arkitektbyrån Forma Futura och dess vd Leila Tuominen. Peltomäki själv har, enligt åklagaren, av Tuominen fått pengar och gåvor värda minst 114 000 euro.

Rättegången mot Peltomäki är snart slut, enligt åklagaren har den varit exceptionellt omfattande och har karaktären av ett prejudikat. Rättegångsmaterialet är 8 200 sidor.

Åklagaren anser det bevisat att Tuominen gett pengar och Peltomäki tagit emot, att det har skett utan en tanke på återbetalning, att det handlat om en ständigt pågående handling och att parterna försökt dölja arrangemangen.

– Tjänstemannens oberoende har äventyrats. Det räcker med en misstanke, enligt åklagaren.

Om Jukka Peltomäki döms för grovt tagande av muta riskerar han ett långt fängelsestraff. Samma gäller Leila Tuominen, men hennes ansvar bedöms senare.

– Jukka Peltomäki och Leila Tuominen är personer med hög utbildning, Peltomäki är ju också jurist, och har lång erfarenhet av både kommunalpolitik och markanvändning och planering. De visste hur det hela såg ut och borde ha agerat därefter.

Enligt åklagaren ska Jukka Peltomäki ha 3 år och 1-2 månader bakom galler. Böterna och ersättningarna till staten lär också vara dryga.

Senare på eftermiddagen skriver HBL om försvarets sammanfattning. Domen faller efter slutpläderingen men knappast i dag.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning