Åklagare: Tero Kivisaari vilseledde Telia-styrelsen i mutaffär

Telia Soneras tidigare Eurasien-chef Tero Kivisaari och förra vd:n Lars Nyberg på väg till rättegången. Bild: TT/Fredrik Sandberg

Två av de Teliachefer som misstänks för mutbrott berättade inte för företagets styrelse att man skulle göra affär med diktatorns dotter för att etablera sig i Uzbekistan. Det hävdar åklagaren i den stora mutbrottsrättegången i Stockholms tingsrätt.

Dåvarande Telia Sonera (numera Telia Company), som till 37 procent ägs av svenska staten, gick in i Uzbekistan 2007 med ett licensavtal med en lokal partner, Takilant. Brevlådeföretaget ägs på papperet av en assistent till diktatorsdottern Gulnara Karimova, som beräknas ha tjänat cirka 3 miljarder kronor på affärerna under 2007–2010.

I utbyte fick Telia bland annat 3G- och 4G-licenser.

Skandalen rullades upp av SVT:s Uppdrag granskning 2012 och ledde 2013 till att vd Lars Nyberg avgick och Telias styrelse byttes ut.

Även rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS, båda telekomoperatörer, anklagas för att ha mutat Karimova.

Telia ingick 2016 en överenskommelse med nederländska och amerikanska myndigheter om att betala motsvarande 7,7 miljarder kronor i böter och förverkad vinst för mutor. Bolaget medgav också brott mot amerikansk lag. Nu prövas dock de inblandade chefernas personliga ansvar enligt svensk lag.

I interna mejl från 2007, som når bland andra Telia Soneras tidigare chef i regionen, den nu åtalade Tero Kivisaari, framgår att man är på väg att göra affär med Gulnara Karimova, dotter till president Islam Karimov. Hon beskrivs som "den uzbekiska partnern". Kivisaari får också i mejl information om ett par suspekta intressekonflikter: att Karimova redan är delägare i de andra telekomföretagen på marknaden, och att hon företräds av vd:n för den största konkurrenten.

– Inget av detta förmedlas av Tero Kivisaari till Telias styrelse. Styrelsen undanhålls därför väsentlig information för sitt beslutsfattande, säger åklagare Gunnar Stetler under rättegångens andra dag.

Styrelsen har med andra ord vilseletts, anser åklagaren.

Korrupt land

Även uppgifter i en expertrapport om diktatorsdottern undanhålls styrelsen, hävdar han.

Styrelsen tar sedan beslutet i juli 2007 att etablera sig i det mycket korrupta centralasiatiska landet.

Stetler beskriver sedan hur dåvarande Telia Sonera, numera Telia Company, i sitt avtal med den uzbekiska partnern ska få licenser att verka i landet, fastän uzbekisk lag stadgar att sådana bara kan fås från myndigheterna, inte från ett företag som sitter på dem.

Styrelsen fattar sitt etableringsbeslut tre månader innan Lars Nyberg tillträder som vd. Nyberg är tillsammans med Kivisaari och en tredje tidigare Teliachef åtalad för grov bestickning (att ha mutat). Ett led i Nybergs försvar är just att han tillträdde sin post efter styrelsebeslutet, och därför rimligen inte kunde riva upp det eller uppföljande avtal utan ett nytt styrelsebeslut.

Inte mutbar?

De misstänkta avfärdar alla anklagelser. Deras advokater driver också linjen att Karimova inte är mutbar i lagens mening eftersom hon inte formellt ansvarade för telekommarknaden.

Eftersom de påstådda brotten begicks 2007–2010 tillämpas den lag som gällde då. Mutbrottslagstiftningen skrevs om 2012.

Försvaret väntas senare under onsdagen lägga fram sina sakframställningar för tingsrätten.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning