Åklagare: Mördarna visste vad de gjorde

Kvinnorna som giftmördade halvbrodern till den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un visste mycket väl vad de gjorde. Att de skulle ha trott att de deltog i ett busstreck håller inte. Det hävdar åklagarna i rättegången mot de två kvinnor som dödade Kim Jong-Nam.

Fakta

Tronföljare i onåd

Kim Jong-Nam blev mördad på flygplatsen till Malaysias huvudstad Kuala Lumpur i februari förra året.

Enligt sydkoreanska politiker hade Nordkoreas ledare Kim Jong-Un utfärdat en mordorder mot sin halvbror sedan denne kritiserat hans envälde.

Kim Jong-Nam var tidigare sedd som Nordkoreas framtida ledare, men föll i onåd på grund av ett besök i Japan.

Mordet inträffade på flygplatsen i Kuala Lumpur, Malaysia, i februari i fjol.

De åtalade – en vietnamesiska och en indonesiska, båda i 20-årsåldern – har sagt att de blev lurade att medverka i vad de trodde var ett skämt. De menar att de bara var ovetande spelpjäser i ett mord planerat från Nordkorea.

Åklagare Wan Shaharuddinb Wan Ladin sade i sin slutplädering att man måste ha instruerats noga för att utföra detta mord, som liknar "sånt man ser i James Bond-filmer".

Vore det på skoj så skulle där ha synts "lite humor", men övervakningsvideon visar att ingen skrattade, sade han.

– Där fanns aggression, vilket i sig motsäger att det bara skulle ha varit ett upptåg. De visste vad de gjorde.

Även ögonen

– Om det var ett skämt, varför smetade ni inte bara in hans ansikte och ögonlock, utan också själva ögonen? frågade han.

Förövarna tränades enligt åklagarna av de fyra efterlysta nordkoreaner, som hann lämna Malaysia strax efter dådet.

Kim Jong-Nam dog av ett nervgift kallat VX, klassat som kemvapen. Han avled på ett par minuter sedan kvinnorna pressat en duk mot hans ansikte.

Men försvaret anser att bevisningen är svag.

En av försvarsadvokaterna framhöll att det inte finns någon video som tydligt visar att hans klient smetade in ansiktet på offret. Kamerorna fick bara en suddig bild på någon som skyndar därifrån och som åklagaren identifierat som advokatens klient. Ämnena som identifierades på hennes skjorta är vanliga och inte nödvändigtvis rester efter det nedbrutna VX-giftet.

Den andra kvinnans försvarare sade att hon visserligen gick raskt mot toaletterna efter dådet, men inte tycktes veta att hennes händer var täckta av gift:

– Om man vet att ämnet på händerna kan döda en och måste tvättas bort snabbt så springer man för livet i stället för att gå.

De två åtalade riskerar dödsstraff. Rättegången återupptogs i onsdags efter en paus sedan april och nu pausar den igen till 16 augusti.

En av de åtalade för mordet på den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns halvbror leds in till rättegången inför slutpläderingarna. Bild: TT/AP/Voon Chong

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03