Åklagare i Bryssel: Kunde ha gått mycket värre

– Det kunde ha gått värre, sa åklagartalesmannen Eric Van Der Sypt på en presskonferens i Bryssel.Bild: epa/OLIVIER HOSLET

Det fanns spikar och gasflaskor bomben som en 36-åring från Molenbeek försökte spränga på centralstationen i Bryssel. Utrustning för bombtillverkning har hittats i mannens hem.

Sedan gärningsmannen skjutits ihjäl av militär vid 21-tiden i tisdags kväll slog belgisk polis under onsdagsmorgonen till mot hans hem i den ökända Bryssel-kommunen Molenbeek.

– Han gjorde sannolikt bomben där. Både kemiska substanser och material hittades som kan användas för bombtillverkning. Det finns också indikationer på att den misstänkte hade sympatier för terrorrörelsen IS, heter det i ett uttalande från åklagarna.

Gärningsmannen var en 36-årig marockansk medborgare, som inte tidigare kopplats till terrorbrott. Enligt uppgifter till tidningen La Libre ska han däremot ha varit känd av polisen för diverse narkotikabrott.

Molenbeek

Molenbeek är en av 19 kommuner som utgör huvudstadsregionen Bryssel. I praktiken uppfattas den mer som en stadsdel och ligger alldeles väster om centrala Bryssel, med en blandad bebyggelse av både höghus och mindre bostadshus. Kommunen har cirka 100 000 invånare och leds politiskt av borgmästare Françoise Schepmans från liberala MR, i koalition med kristdemokrater och miljöpartister.

Kommunen har ända sedan 1800-talet varit ett arbetar- och inflyttningsområde. Först kom fransmän och valloner, senare italienare, marockaner och folk från Mellanöstern.

Flera av de senaste årens gärningsmän vid islamistiska terrordåd i Frankrike och Belgien har haft kopplingar till Molenbeek, däribland Abdelhamid Abaaoud och bröderna Salah och Brahim Abdeslam, som alla deltog i den blodiga Paris-attacken i november 2015. 

Två smällar

Mannen anlände till centralstationen klockan 20.39 i tisdags lokal tid och utlöste fem minuter senare en mindre explosion som fick hans väska att börja brinna. Fem minuter senare exploderade den igen i en större smäll – men ändå utan nästan några som helst skador i omgivningen.

Ren tur, konstaterar åklagarna.

– Det kunde ha gått mycket värre. Det är tydligt att han ville orsaka större skador än vad han gjorde, berättar åklagartalesmannen Eric Van Der Sypt på en presskonferens i Bryssel.

Spikar och gas

Mannen sprang sedan fram till en av de många soldater som patrullerar järnvägsstationen och ropade Allahu Akbar – och sköts omedelbart med flera skott. Senare avled han på plats av sina skador.

Enligt åklagarna bar gärningsmannen inte något självmordsbälte. Däremot var hans väska fylld med spik och gasflaskor.

Attacken har inte fått belgiska myndigheter att justera den redan höga hotnivån i landet. Dock kommer extra säkerhetsåtgärder att vidtas under onsdagens konsert med engelska popbandet Coldplay då runt 50 000 åskådare väntas till Kung Baudouin-stadion.

– Vi tackar militären för deras kallblodiga och professionella agerande. Vi låter oss inte skrämmas av terroristerna. Det gäller att leva vidare så normalt som möjligt, medan vi håller oss vaksamma och fortsätter att försvara våra värderingar, säger premiärminister Charles Michel på en presskonferens, enligt tidningen Le Soir. 

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33