Svensk åklagare granskar Estoniaförlisning på nytt

Svenska riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet ska åter granska Estoniakatastrofen. Bilden är från en minnesmanifestation för katastrofens offer. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Svenska Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet ska granska Estonia-katastrofen. Åklagare ska undersöka om brott kan ha skett.

Åklagare inom enheten får fallet på sitt bord för att granska om förundersökning ska inledas angående förlisningen.

– Riksåklagare har beslutat att ärendet ska handläggas av en åklagare på enheten, bekräftar Karin Rosander, kommunikationsdirektör på åklagarmyndigheten.

Fallet ska handläggas på den första rättsliga nivån, vilket innebär att den åklagare som får fallet tilldelat sig, börjar från början.

Läs mer: Också finska myndigheter granskar nya uppgifter om Estonia – slutsatserna i olycksutredningen kan omprövas

Anledningen är att nya omständigheter kring förlisningen kan ha framkommit i den nya dokumentärfilmen om Estonia, skriver Sveriges Radio.

I anslutning med förlisningen för 22 år sedan granskade svenska åklagare fallet, och kom då till slutsatsen att en förundersökning som polisen inlett skulle läggas ned.

Beslutet överprövades i ytterligare två nivåer, med slutgiltig överprövning till riksåklagaren som kom till samma slutsats.

Det är osäkert hur lång tid det kan ta innan åklagare fattar ett beslut om en formell förundersökning ska inledas.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning