Akilov planerade terrordådet på nätet och på stan – erkänner terroristbrott

Rakhmat Akilov planerade terrordådet på Drottninggatan i Stockholm i flera månader. Han hade radikaliserats och ville straffa Sverige för att landet deltar i koalitionen mot IS. Akilov räknade med att själv dö i attacken – och hade velat ta fler med sig.

STOCKHOLM Det var den 7 april i fjol som den soliga fredagsstämningen utbyttes i fasa. En lastbil rusade fram längs gågatan Drottninggatan i centrala Stockholm och lämnade efter sig död, skadade och skräck.

På tisdagen väcktes åtal mot Rakhmat Akilov som genast i det första förhöret erkände att han kört lastbilen som han hade stulit några kvarter bort. Han sade själv att han utfört en terroristattack.

– Jag satte mig i bilen och körde på de otrogna.

Färden avslutades när han kraschade in i varuhuset Åhléns, även om målet var tunnelbanestationen T-Centralen invid.

Den sprängladdning som Akilov hade tillverkat av fem butangasbehållare, skruvar och knivblad exploderade inte som han tänkt.

Skadan kunde alltså ha blivit ännu större.

Till en häktesvakt har Akilov, enligt förundersökningen, sagt sig vara besviken över antalet döda – fem personer, bland dem ett barn. Han hade velat se fyrtio femtio dödade.

Ytterligare femton personer skadades allvarligt och sammanlagt finns 155 målsägande i fallet.

Rakhmat Akilov räknade enligt sin försvarare med att dö i lastbilsattacken. I det första förhöret erkänner han terroristbrott, och står fast vid det erkännandet. Bild: SWEDISH POLICE / HANDOUT

Akilov erkänner

Rakhmat Akilov åtalas nu för terroristbrott och försök till terroristbrott. Enligt åtalet har gärningen allvarligt kunnat skada Sverige och har begåtts med avsikt att injaga fruktan hos befolkningen.

– Han har velat straffa Sverige för att vi deltar i den globala koalitionen mot IS, säger åklagaren Hans Ihrman på en presskonferens.

– Mitt mål är att han aldrig ska röra sig fritt i vårt samhälle igen.

Rakhmat Akilov erkänner terroristbrott och försök till terroristbrott, men vill se ett tidsbundet straff och inte ett på livstid, meddelar hans försvarsadvokat Johan Eriksson.

Enligt honom räknade Rakhmat Akilov inte med att överleva attacken.

– Akilovs uppfattning var att han trodde han under den här färden skulle bli skjuten eller dö.

Min bror, kan du ta reda på om jag får köra över de otrogna (bögar och lesbianer) på en central gatan här i en storbil. Må Gud belöna dig. Ur chattkonversation

Chattkontakter och sökningar

Åklagaren och säkerhetspolisen samt försvararen höll presskonferenser i Stockholm under tisdagen inför ett mycket stort medieuppbåd. Samtidigt blev stämningsansökan och delar av den mycket omfattande förundersökningen offentliga.

Det blir klart att Rakhmat Akilov planerat sitt dåd en längre tid. I flera chattkonversationer, med början 16 januari, åtar han sig "att utföra ett terroristbrott för Islamiska Statens räkning", skriver åklagaren.

De här konversationerna utgör en betydande del av bevisningen, och han ska också ha blivit påhejad av sina kontakter enligt Dagens Nyheter. Till och med under själva attacken skickar Akilov bilder och skriver.

I mars skriver han att han vill "köra över otrogna" och bara en dryg timme före dådet gör han en inspelning som beskrivs som ett "islamistiskt anförande med uppgifter om att det är dags att döda". Han har också gjort två videor med trohetseder till IS.

Rakhmat Akilov gjorde sökningar på internet med tanke på mål för dådet. Sökord är bland annat "gay club Stockholm" och Waxholmsbolaget, som ordnar båtturer populära bland turister.

– Han har rekognoserat, han har med sin telefon fotograferat olika måltavlor. Sedan har han gjort överväganden under en ganska lång tid. Det är ganska tydligt att bilderna och platserna han har varit på i mångt och mycket fullbordas i det här attentatet, säger Hans Ihrman.

Minst två fredagar ska Akilov har gjort dessa kartläggningar av platser, och att det handlar om just den veckodagen kopplar Ihrman ihop med att det rör sig mycket folk på stan då.

Akilov har också enligt åtalet gjort sökningar på internet om kemikalier som kan användas i bombtillverkning.

Lastbil som vapen ska han ha valt bland annat inspirerad av terrordådet i Nice. Att det blev exakt det fordon som han kapade tror Ihrman ändå är en slump. Bilen hittade han efter att ha promenerat runt i en dryg timme.

Bild: Maija Hurme

Radikalisering

Rakhmat Akilov från Uzbekistan ansökte om uppehållstillstånd i Sverige 2014. Hans berättelse bedömdes ändå inte som trovärdig, han fick avslag på sin ansökan och på sin överklagan och skulle utvisas, men gömde sig.

– Det fins ingenting i utredningen som visar att han var radikaliserad när han kom hit, eller att han kom hit enbart för att begå ett attentat, utan snarare är det så att det här har hänt under hans vistelse i Sverige, säger Hans Ihrman.

Vad som fått Rakhmat Akilov att bli IS-anhängare, som Ihrman säger, vill både han och försvararen att Akilov själv ska svara på under rättegången som börjar om två veckor.

Enligt Ihrman visar polisundersökningen att Akilov utförde dådet ensam och att han själv tagit initiativ till det.

Om IS har haft inflytande är ändå inte entydigt. Terrororganisationen har inte tagit på sig ansvar för dådet, men samtidigt ska Akilov i förhör, enligt Aftonbladet, sagt att han kontaktats av sina vänner från IS som frågade om han kunde utföra ett.

Varningsklockor?

De talrika chattkontakterna och att Rakhmat Akilov rest till Turkiet med troligt syfte att ta sig till konfliktområdet i Syrien, väcker frågan om Säkerhetspolisen borde ha reagerat. Säpo hade också fått tips om honom 2016.

Bara tre dagar före attacken skrev Akilov om sina planer i en chatt och bifogade enligt Aftonbladet en bild på Drottninggatan.

– Vi hade ingen information om attentatet innan det skedde, säger Johan Olsson, operativ chef på Säkerhetspolisen vid presskonferensen.

De flesta av kontakterna finns utomlands, men alla har inte identifierats. Ingen av dem har gripits.

I terrordådet i Stockholm dog 11-åriga Ebba Åkerlund, den belgiska turisten Maïlys Dereymaeker, 31 år, 41-årige britten Chris Bevington som arbetade på Spotify i Stockholm, 69-åriga Lena Wahlberg från Uddevalla samt 66-åriga Marie Kide från Trollhättan.

Rättegången är beräknad att ta tre månader.

Nio månader efter dådet på Drottninggatan väckte åklagaren Hans Ihrman åtal på tisdagen. – Angreppet riktades mot det vi alla tror, hoppas och står för: ett öppet men samtidigt tryggt samhälle, sade han inför pressuppbådet. Bild: HENRIK MONTGOMERY

Fem personer dog i terrordådet och femton skadades allvarligt. Dagarna efter det var solidaritetsyttringarna i Stockholm många. Bild: JONAS EKSTROMER

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03