Aki Kaurismäkis 60-årsdag uppmärksammas på tv i kväll

Filmregissör. Aki Kaurismäki fyller 60 vilket firas med hans senaste film Mannen från Le Havre och en dokumentär om den. Bild: EuroArts Music International GmbH / Yle

Aki Kaurismäki har alldeles nyligen avslutat sin andra flyktingfilm Ljus i natten, en inhemsk uppföljning till den i Frankrike gjorda Le Havre. Den tidigare filmen ser vi kompletterad med en fransk dokumentär från 2014.

Temalördag: Aki Kaurismäki och Le Havre sänds i Yle Teema lördag kl. 21.00.

I Le Havre (2011) kombinerar regissören sin ultraromantiska syn med aktuellt och brännbart stoff. Skoputsaren Marcel Marx (André Wilms), en före detta författare som medvetet valt en flärdfri tillvaro, är den gode mannen som tar sig an Idrissa (Blondin Miguel), en ung afrikansk illegal invandrare som jagas av polisen. Hos Marcel får Idrissa ett temporärt gömställe i väntan på att kunna skeppas över till sin mor i England.

I dokumentären får många av de medverkande (André Wilms, Kati Outinen, Elina Salo, Jean-Pierre Darrousins) berätta om inspelningen och om Aki Kaurismäkis egenart som regissör. Även regissören själv ges stort utrymme. I dokumentären säger Peter von Bagh att det inte finns någon mindre cynisk regissör än Kaurismäki även om han gärna vill bevara sin sinnesfrid och bibehålla en viss distans. Skådespelarnas repliker och att inöva dem är för honom av perifer betydelse. Betydligt viktigare är bildkompositionerna och den fotografiska rytmen.

Sin humana politik bedriver Kaurismäki på de enkla och okomplicerade människorelationernas område. Onekligen skapar miljön, hamnstaden Le Havre, associationer till den franska filmens poetiska realism på 1930-talet. Huvudpersonen Marcels hustru (Outinen) heter symtomatiskt nog Arletty, den sensuella stjärnan i många av dessa desillusionerade filmer. Elina Salo spelar den empatiska värdinnan på Caires bar, en självklar samlingspunkt under kvällarna.

Någon desillusionerad film är Le Havre ändå inte. Trots att hustrun Arletty insjuknar i cancer och hamnar på sjukhus. Egentligen bjuder den på ett lyckligt slut i dubbel bemärkelse då både hustrun tillfrisknar och Idrissa kan äntra båten till England. Le Havre präglas av optimism och medkänsla.

"Allt vad ni vill att människorna skall gör er, det skall ni också göra dem." I Le Havre levererar Aki Kaurismäki en mycket enkel och flärdfri Bergspredikan.

Hans Sundström Reporter, filmkritiker

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning