Aki Kaurismäki i Berlin: Kan vi kalla oss humana?

Aki Kaurismäki i Berlin. Bild: Irma Swahn

Kritik mot Europas flyktingpolitik, men också en stor dos humor. Då Aki Kaurismäki besöker Berlin med sin nya film Ljus i natten bjuder han på bådadera.

Aki Kaurismäki vill förändra världen, men eftersom han vet att tiden inte räcker till, nöjer han sig med att förändra Europa. Och han skulle inte vara Kaurismäki, om han inte hade tillagt, att tja, efter det tar vi itu med Asien ...

Det finska folket har han däremot gett upp hoppet om, för vi kunde inte ta emot ynka 30 000 flyktingar utan att förbereda oss på krig. För att skydda våra bilar, som de är ute efter att stjäla ...

Presskonferensen efter den internationella premiären av Kaurismäkis film Ljus i natten på filmfestivalen Berlinale var den första av sitt slag sedan filmens urpremiär. Hittills har han bara kommunicerat med utvalda medier och gett intervjuer per e-post.

Tillställningen blev ganska kort – och lite förvirrande – men mycket Kaurismäkisk. Den internationella pressen tog emot kultregissören med varma applåder och fick alla sina förväntningar uppfyllda. Man översåg till exempel gärna med att Kaurismäki just inte vill tala om sin film utan hellre om flyktingar och om att demokratin är i fara. Eller med att han glömmer frågorna eller ger dem vidare till någon i sitt team, det vill säga till Sakari Kuosmanen eller Sherwan Haji.

Den österrikiska kollegans fråga om hur han bygger upp sina karaktärer besvarade Kuosmanen med att "den finska tangon förklarar allt" och stämde upp med Siks´ oon mä suruinen, som han också genomförde med bravur – och fick rungande applåder för.

Aki Kaurismäki säger att filmen har förlorat mycket av sin förmåga att påverka.

Jean Renoir sade att han gjorde sin La Grande Illusion för att förhindra att andra världskriget bryter ut, men han lyckades inte. Vår demokratiska ordning håller på att brytas sönder och den europeiska kulturen är bara ett millimeter tjockt lager av stoft, som blåser bort, sade Kaurismäki med anledning av flyktingkrisen.

– I dag är de här människorna flyktingar, i morgon kan det vara du eller jag. För ett år sedan tog Europa emot över en miljon flyktingar, i dag behandlar vi dem som fiender. Kan vi kalla oss humana, frågar Kaurismäki, och upprepar vad han har sagt tidigare: att förbundskansler Angela Merkel är den enda europeiska ledaren värd namnet.

En journalist undrar hur Kaurismäki väljer sina skådespelare, och får svaret att regissören en gång var ombord på en båt tillsammans med sjuttio andra och när Kuosmanen och han var den enda som fortfarande stod på benen, sade Kaurismäki att "okej, jag måste väl skriva en roll för dig då ..."

Den tredje delen av hans aktuella trilogi, som inleddes med Le Havre för sex år sedan, skall bli en glad och lycklig komedi, lovade Aki Kaurismäki i Berlin. Och på frågan om vad han menar med titeln Ljus i natten gjorde regissören ingen besviken med svaret:

– Jag menar aldrig någonting ...

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning