Åkesson vill röra om i grytan

Bild: Lehtikuva-AFP/Fredrik Persson

Både statsminister Stefan Löfven (S) och Moderatledaren Ulf Kristersson har misslyckats i sina försök att bilda ny regering.SD-ledaren Jimmie Åkesson har nu framfört till talmannen att han är beredd att ta över sonderingsuppdraget.

– Det är inte så att jag tror att jag kan bli statsminister, men det skulle röra om i grytan, säger Jimmie Åkesson på en pressträff efter att ha träffat talmannen Andreas Norlén.

Om Åkesson skulle få sonderingsuppdraget skulle han fokusera sina ansträngningar på att tala med Ulf Kristersson och Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor.

Några timmar före gav S-ledaren Stefan Löfven besked till talmannen att han ger upp försöken att bilda regering efter två veckors sonderingar.

"Smalna av"

Löfvens samtal med partiledarna har inte lett fram till några regelrätta förhandlingar.

– På något vis måste vi smalna av processen, vi kan inte ha alla alternativ på bordet, säger Löfven.

Moderatledaren konstaterar att det har pågått sonderingar i en månads tid utan att några positionsförflyttningar har skett.

– De här samtalen blir lite torrsim innan man tvingas rösta, säger Ulf Kristersson.

– Inget kommer att förändras förrän man börjar pröva alternativ i skarpt läge.

Han är beredd att låta de alternativ som han tidigare fört fram bli prövade i riksdagen. Bland annat handlar det om en regering med alla fyra Allianspartierna, även utan S-stöd.

– Det är min förstahandsprioritet, men det förutsätter de andra Allianspartiernas stöd, säger Kristersson.

Centern och Liberalerna har hittills sagt nej till detta alternativ, eftersom de inte vill sitta i en regering som blir beroende av Sverigedemokraternas stöd. Kristersson har även föreslagit en Moderatledd regering där inte alla Allianspartier ingår.

Ökat tryck

I takt med att tiden går ökar trycket på talmannen att sätta mer press på partiledarna. Ett sätt är att lägga fram förslag på statsministerkandidater för omröstning i riksdagen. Men Stefan Löfven, som redan röstats bort en gång, anser att det i så fall inte är han som står först på tur. Han pekar mot Alliansen och Sverigedemokraterna som röstade bort honom.

– Om det är några som ska stå i kö här för omröstning, så tycker jag att det bör vara några andra som ska stå först i den kön, säger Löfven.

Löfven får frågor om vilka regeringskoalitioner han ser som möjliga, till exempel om en koalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna ryckt närmare.

– Storkoalitionstanken är inte ett förstahandsalternativ, men jag vill inte utesluta det, säger Löfven.

I nuläget ser han heller inga förutsättningar för en S-ledd mittenregering med Centerpartiet och Liberalerna.

Moderatledaren Ulf Kristersson hade sonderingsuppdraget före Löfven, men inte heller han lyckades att få till en regering. Talmannen Andreas Norlén har bokat in möten med samtliga partiledare i eftermiddag och ska därefter hålla presskonferens.

9 september: Val. De rödgröna (S, MP, V) får 144 mandat, Alliansen 143 och Sverigedemokraterna 62.

25 september: Obligatorisk statsministeromröstning, Stefan Löfven röstas bort med 204 röster mot 142.

27 september: Talman Andreas Norlén har en första samtalsrunda med partiledarna.

2 oktober: Talmannen ger Moderatledaren Ulf Kristersson uppdraget att sondera för att bilda regering.

9 oktober: Moderatledaren halvtidsrapporterar.

14 oktober: Moderatledaren ger upp försöken att bilda en Alliansregering. C och L har gjort klart att de inte vill vara med i en regering som kräver SD-stöd.

15 oktober: Talmannen ger Stefan Löfven uppdrag att sondera.

22 oktober: Löfven avger halvtidsrapport. "Svårt och komplicerat, inga positioner har ändrats", säger han.

29 oktober Löfven ger upp försöket att bilda en regering.

Ett extraval kan inte ske förrän talmannen har fört fram fyra statsministerkandidater till omröstning i riksdagen och alla har fått nej. Hittills har inte en enda sådan omröstning hållits. Den som hölls om Löfven var en ordinarie omröstning som måste hållas efter varje val om statsministern inte har avgått före omröstningen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning