Åkesson vid grekiska gränsen: Sverige är fullt

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) befinner sig vid gränsen till EU för att meddela att "Sverige är fullt". Bild: Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har rest till gränsen mellan Turkiet och Grekland. Där delar han ut flygblad om att Sverige inte kan ta emot fler asylansökande.

På flygbladen står det på engelska "Sverige är fullt" och meddelandet signeras med "Svenska folket och Sverigedemokraterna", skriver Expressen.

– Det finns ingen kapacitet i Sverige att ta emot fler. Det finns inga bostäder. Vi försöker få dem att inte vilja åka till just Sverige, säger Åkesson till tidningen.

I ett inlägg på Twitter som partiledaren publicerat står "Stäng gränsen!" följt av "Vi gjorde vad vi kunde för att förhindra migrationskrisen 2015. Vi gör vad vi kan för att hindra en ny migrationskris!"

Över 10 000 människor har försökt ta sig över gränsen till Grekland sedan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i torsdags sade att Turkiet inte längre kommer att hindra flyktingar och migranter från att ta sig in i EU.

– Vi försöker få dem att inte vilja åka till just Sverige, säger Jimmie Åkesson.

Han befinner sig enligt Svenska Dagbladet i gränsstaden Edirne med sin stabschef och några fotografer. Där pratar han med migranter och polisen.

– Alla vill till Europa, i första hand norra Europa. Man nämner Tyskland och Sverige. Jag träffade en som vill till Nederländerna. Det är vår del av Europa de vill till, säger han till SvD.

Även 2015 var företrädare för Sverigedemokraterna vid EU:s yttre gräns och delade ut flygblad. Företrädare för partiet åkte till den grekiska ön Lesbos där de med osanna påståenden, som att det ska bli förbjudet att bära niqab och burka offentligt, varnade flyktingar för att ta sig till Sverige.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD). Bild: Anders Wiklund/TT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning