Åkesson: Uppgörelsen "betyder krig"

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Bild: Amir Nabizadeh/TT

Kritiken mot den svenska regeringens migrationsuppgörelse är skarp. M-ledaren betecknar uppgörelsen som en kollaps. Enligt SD-ledaren betyder uppgörelsen "krig, i riksdagen och i kommande valrörelse".

Moderatledaren Ulf Kristersson är märkbart upprörd över uppgörelsen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet om migrationspolitiken.

– Socialdemokraterna viker sig gång på gång för Miljöpartiet. De vill till varje pris undvika en regeringskris, säger han.

– Det är helt oerhört, jag saknar ord. Socialdemokraterna har sagt att de vill minska invandringen, fortsätter Kristersson och säger att migrationspolitiken kan komma att bli en fråga för en folkomröstning.

SD: Ett svek

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson i sin tur anklagar i ett pressmeddelande Miljöpartiet för att "hålla i taktpinnen i invandringspolitiken".

"Sverige behöver avsevärt mindre asylrelaterad invandring, inte mer. Där är både verkligheten och opinionen tydlig", skriver Åkesson och fortsätter: "Det här betyder krig, i riksdagen och i kommande valrörelse. Socialdemokraterna ska inte komma undan detta svek."

Kristersson är tydlig med att Moderaternas ståndpunkt i frågan länge har varit tydlig, och han befarar inte att bli sammankopplad med SD.

– Vad vi tycker i den här frågan är solklar, säger Kristersson.

Jonny Cato, Centerpartiets migrationspolitiska talesperson, skriver i en kommentar till TT att partiet länge har eftersträvat en långsiktigt hållbar migrationspolitik som förenar medmänsklighet och ordning och reda.

"Därför är det bra att regeringen nu äntligen bekräftat att migrationskommitténs betänkande tas vidare. Vi kommer nu att analysera de tillkommande förslagen och ta ställning till dem i vår riksdagsgrupp", skriver han.

L: Sålt sig billigt

Fredrik Malm, migrationspolitisk talesperson för Liberalerna, tycker att det är bra att förslagen skickas på remiss. Men samtidigt menar han att Socialdemokraterna har "sålt sig väldigt billigt" i förhandlingarna med Miljöpartiet.

– S har gått med på en rad olika lättnader i migrationspolitiken som gör den mer generös. Sverige behöver en långsiktig hållbar migrationspolitik. Men det regeringen nu föreslår är ytterligare undantag i en redan tillfällig lagstiftning. Det kommer göra migrationspolitiken ännu rörigare än vad den redan är, säger Fredrik Malm.

– Jag tycker att det är rent av provocerande att regeringen vill skapa lättnader i försörjningskravet för de som omfattas av gymnasielagen, medan de flyktingar som är i störst behov av skydd inte prioriteras, fortsätter han.

Moderatledaren Ulf Kristersson. Arkivbild. Bild: Amir Nabizadeh/TT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning