Åkesson siktar högt med mörk Sverigebild – "Vänsterliberalerna har slagit sönder sammanhållningen"

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under sitt traditionella vårtal på Långholmen tidigare i maj.Bild: TT / Lehtikuva / Claudio Bresciani

SD-ledaren Jimmie Åkesson är segerviss inför nästa års riksdagsval: Största parti med 20–30 procents stöd, lyder hans prognos.

I skuggan av det franska valet målade han i sitt vårtal upp en mörk bild av hur "etablissemanget" förstört Sverige.

För femte gången ställde sig Åkesson på scenen på Långholmen i centrala Stockholm. I år för den största åhörarskaran hittills, ungefär 1 400 partianhängare var på plats för att höra hur Sverigedemokraternas partiordförande kallade partiet för en snabbt växande folkrörelse.

Kyliga vindar ramade in Jimmie Åkessons genomgående mycket mörka uppmålade bild av arbetsmarknaden, vården, skolan, pensionärers villkor och brottsligheten. Och han var tydlig när han pekade ut vilka som är ansvariga: Det "vänsterliberala etablissemanget" – i princip alla utom Sverigedemokraterna – som inte förstår vanliga människors oro.

"De skönmålar" TT: Är du och SD de enda som förstår den oron?

– Det tror jag inte att vi är. Däremot är vi det enda politiska parti i dag som avviker just ifrån det vänsterliberala etablissemanget och den hegemoni som de har haft i decennier, som tyvärr har förstört och slagit sönder stora delar av sammanhållningen och tilliten i det svenska samhället, säger Jimmie Åkesson.

Tongångarna känns igen från franska Nationella frontens presidentkandidat Marine Le Pen.

Etablissemanget skönmålar de problem som finns i Sverige och syftet med skönmålningen är att behålla makten, eftersom man inte mäktar med att lösa de problem som finns – eller ens ser dem, hävdar SD-ledaren som "inte låter sig tystas".

I sitt tal gjorde Jimmie Åkesson sig rolig över anklagelser om att Sverigedemokraterna i stället svartmålar Sverige. Men finns det faktiskt inte en risk att han själv, å andra sidan, eldar på människors oro?

– Det är ett väldigt typiskt vänsterliberalt argument, att om man lyfter kritik mot dem (de vänsterliberala) så svartmålar man. Då spelar man på människors rädsla och underblåser oro, säger han.

"Vi blir största parti"

Nästa år är det val och då är det dags att sätta stopp för den nuvarande regeringen, och även tidigare Alliansregeringar för den delen, uppmanade Jimmie Åkesson åhörarna.

Sedan valet 2014 har Sverigedemokraterna stärkt sin position som riksdagens tredje största parti i opinionen. I några mätningar har partiet till och med nosat på andraplatsen.

Men Jimmie Åkesson har ännu högre ambitioner än så.

– Jag tror att det är fullt rimligt att vi blir största parti, att vi får ett resultat mellan 20 och 30 procent som det ser ut nu. Men att ge sig på en mer exakt gissning, det får du kämpa mer för att få ur mig, säger han. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00