Åker du kollektivt? – Måndagen kan vara extra trög

Kollektivtrafiken i huvudstadsregionen kan drabbas av ytterligare förseningar från och med måndag. Bild: Lehtikuva/Anni Reenpää

Metroförarna och deras arbetsgivare Trafikverket HST har övertidsförbud från och med nästa vecka. Orsaken är de nya uppsägningsvillkoren som regeringen vill införa.

Kort sagt ska det i framtiden vara enklare att säga upp anställda. Mot detta protesterar Förbundet för den offentliga sektorn och fackförbundet JHL vars medlemmar en stor del av metroförarna är.

Enligt metroförarnas arbetsgivare Helsingfors stads trafikverk HST och Helsingforsregionens trafik HRT, samkommunen som planerar kollektivtrafiken, kan övertidsförbudet drabba passagerarna särskilt då tåget inte går till exempel på grund av insjuknad förare. Sammantaget kan det handla om betydande störningar i passagerartrafiken.

– Vi kan inte ringa in någon i stället, säger man på Trafikverket HST.

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL inleder övertids- och skiftbytesförbud i början av oktober inom nästan alla avtalsbranscher.

Förbuden är i kraft tills vidare. Arbetskonflikten berör i det här skedet nästan 100 000 av JHL:s medlemmar.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning