Akava vill förnya familjeledigheterna och få bort löneklyftan mellan könen

Akademikerfacket Akava kräver att familjeledigheterna förnyas nästa regeringsperiod. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Akava vill värna om de inkomstpolitiska uppgörelserna och förnya familjeledigheterna. Det framgår av Akavas nya arbetslivsprogram som publicerades på måndagen.

– Ett modernt fackförbund måste blicka framåt och skapa förutsättningar för förändringar i arbetslivet. En viktig förändringskraft är digitaliseringen som påverkar alla branscher, säger akademikerförbundet Akavas ordförande Sture Fjäder i ett pressmeddelande.

Akava vill också i fortsättningen slå vakt om trepartsförhandlingarna och de inkomstpolitiska uppgörelserna.

– Det är viktigt att det nuvarande systemet inte skrotas då de lokala avtalen ska utvecklas. De lokala avtalen ska formas inom ramen för existerande kollektivavtal, säger Fjäder.

Akava kräver att familjeledigheterna ses över och reformeras under nästa regeringsperiod. Enligt Akavas förslag ska de statliga anslagen till familjeledigheterna utökas genom en förhöjning av försäkringsavgifterna.

– Vi behöver ett system för familjeledigheter som är mer jämställt och som sporrar till att grunda familj och återvända till arbetslivet. Genom att reformera systemet kunde vi också komma åt problemet med unga kvinnors korttidsjobb som blir allt vanligare, säger arbetslivsexpert Lotta Savinko på Akava.

Savinko kräver också att den växande löneklyftan mellan kvinnor och män måste åtgärdas.

– Island stiftade i år en lag som slår fast att företagen måste betala samma lön för samma arbete till kvinnor och män. Skulle vi klara av att göra något lika djärvt i Finland, frågar Savinko.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46