Akava vill förnya familjeledigheterna och få bort löneklyftan mellan könen

Akademikerfacket Akava kräver att familjeledigheterna förnyas nästa regeringsperiod. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Akava vill värna om de inkomstpolitiska uppgörelserna och förnya familjeledigheterna. Det framgår av Akavas nya arbetslivsprogram som publicerades på måndagen.

– Ett modernt fackförbund måste blicka framåt och skapa förutsättningar för förändringar i arbetslivet. En viktig förändringskraft är digitaliseringen som påverkar alla branscher, säger akademikerförbundet Akavas ordförande Sture Fjäder i ett pressmeddelande.

Akava vill också i fortsättningen slå vakt om trepartsförhandlingarna och de inkomstpolitiska uppgörelserna.

– Det är viktigt att det nuvarande systemet inte skrotas då de lokala avtalen ska utvecklas. De lokala avtalen ska formas inom ramen för existerande kollektivavtal, säger Fjäder.

Akava kräver att familjeledigheterna ses över och reformeras under nästa regeringsperiod. Enligt Akavas förslag ska de statliga anslagen till familjeledigheterna utökas genom en förhöjning av försäkringsavgifterna.

– Vi behöver ett system för familjeledigheter som är mer jämställt och som sporrar till att grunda familj och återvända till arbetslivet. Genom att reformera systemet kunde vi också komma åt problemet med unga kvinnors korttidsjobb som blir allt vanligare, säger arbetslivsexpert Lotta Savinko på Akava.

Savinko kräver också att den växande löneklyftan mellan kvinnor och män måste åtgärdas.

– Island stiftade i år en lag som slår fast att företagen måste betala samma lön för samma arbete till kvinnor och män. Skulle vi klara av att göra något lika djärvt i Finland, frågar Savinko.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning