Akava: Regeringen bör slopa språkförsöket – "Kommer inte att öka elevernas intresse för språk"

Bild: Mostphotos

De högutbildades Akava säger att regeringen bör slopa språkförsöket där en del av svenskundervisningen ska bli frivillig i vissa kommuner.

Akava anser att försöket inte kommer att uppfylla regeringens målsättning om att öka elevernas intresse för språk och göra språkundervisningen mer mångsidig, snarare tvärtom.

– Mångsidiga språkkunskaper stöder arbetskarriären och är en del av allmänbildningen. Samtidigt är det nödvändigt att kunna det andra inhemska språket i ett tvåspråkigt Finland, bland annat för att klara fortsatta studier och kunna bli vald till en tjänstemannauppgift. I stället för att välja bort språk bör eleverna uppmuntras till och ges möjlighet att läsa allt fler språk i ett allt tidigare skede, skriver Akava i ett pressmeddelande.

Akava betonar att erfarenheten visar att ökad valfrihet i språkstudier inte leder till ett mångsidigare språkkapital. Då det andra inhemska språket blev frivilligt i studentskrivningarna minskade samtidigt språkstudierna överlag i gymnasiet.

Akava stöder inte språkförsöket eftersom det enligt fackförbundet skulle leda till större socioekonomiska klyftor i utbildningen.

– Faran med experimentet är att eleverna själva måste ansvara för att de själva lär sig och eventuellt själva också finansierar sin utbildning i det andra inhemska språket som krävs i studier i andra stadiet och på högskolenivå.

Akava påpekar att experimentet dessutom inte garanterar likvärdig behandling av finsk- och svenskspråkiga elever.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning