Akademiska bokhandeln struntar i östra Helsingfors

"Strax efter nyår stängde Akademiska bokhandeln sin affär i Östra centrum i Helsingfors. Jag undrar på vilket sätt det stärker det svenska i Finland, då man struntar i det faktum, att det faktiskt finns tusentals svenskspråkiga också österom Brändö bro."

I HBL (16.9) informeras det att Akademiska bokhandeln öppnar en gemensam affär med den 160 år gamla bokhandeln Gros i Vasa. Det är ju positivt. I ett pressmeddelande säger Magnus Brundin, vd för Akademiska bokhandeln, att man vill skapa en ny samarbetsmodell.

"Vi vill motverka stängningen av mindre bokaffärer. Vi driver också ett program för svenskan i Finland, vilket gör samarbetet verkligt relevant", säger Brundin.

Strax efter nyår stängde Akademiska bokhandeln sin affär i Östra centrum i Helsingfors. Jag undrar på vilket sätt det stärker det svenska i Finland, då man struntar i det faktum, att det faktiskt finns tusentals svenskspråkiga också österom Brändö bro. Akademens bokhandel i Östra centrum hade ett bra utbud av svenskspråkig litteratur. Stängningen rimmade mycket illa med det faktum, att den nyrenoverade svenska skolan i Botby samtidigt återinvigdes.

Östra centrum är också känt för att vara ett kommersiellt centrum för invandrarbefolkningen i de östra stadsdelarna. Akademiska bokhandeln hade ett växande utbud av engelskspråkig litteratur.

Men i sista hand var det naturligtvis ett bakslag för hela östra Helsingfors och även för de tusentals studenter som precis har flyttat in i Metropolia yrkeshögskolan i Kvarnbäcken, ett stenkast från Östra centrum.

"Itis" är efter det här ännu fattigare på svenskspråkig service än tidigare och Stockmann har förlorat ett dragplåster till. Man undrar vilka program Akademiska bokhandeln i realiteten driver. Det här var åtminstone en kalaspassning åt den enda konkurrenten, Suomalainen Kirjakauppa, som bara kan tacka och ta emot.

ULF SUNDQVIST Helsingfors

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning