Akademisk hets mot bilförare

J.P. Roos (från Helsingfors) stöder (HBL 9.2) professor Lönnqvists vetenskapliga slutsats att det är bevisat att personer som använder bilar av märket Audi, BMW eller Mercedes är en människogrupp som bevisligen är självcentrerade, omedgörliga och oempatiska och allmänt farliga.

Dessa egenskaper finner man då inte hos dem som kör fordon av andra märken? Man frestas att tro att professorerna ägnar sig åt något slag av akademisk hets mot en folkgrupp. Kanske borde man även reda ut vilken färgs bilar dessa självsäkra typer väljer för att göra det lättare för oss att identifiera dem.

Professorerna anser att dessa tre märken består av stora snabba bilar men samtliga dessa märken finns i alla storlekar, även de minsta. I de största färdas bl.a. ministrar och presidenten. Kanske de kan räknas till de självcentrerade och oempatiska?

J.P. Roos bör vara försiktig om han behöver beställa taxi. Flertalet körs med Mercedes, självcentrerade omedgörliga och oempatiska förare, om man får tro professorns forskningsresultat.

Jag håller gärna med om att självcentrerade, omedgörliga och oempatiska personer – gäller även cyklister och fotgängare – är farliga i omgivningen, men att på vetenskapliga grunder kollektivt misstänkliggöra en hel grupp som valt ett vanligt bilmärke är absurt populistiskt och väcker frågan om universitetets agenda är att stöda dylik hatuppvigling.

Bo Lindgren Esbo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning