Akademien rekryterar konflikthanterare – vill ha Danius tillbaka

Anders Olsson Bild: TT/Janerik Henriksson

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Anders Olsson betecknar den nuvarande krisen som "mycket allvarlig". I ett pressmeddelande hoppas han på bland andra Sara Danius återkomst.

Svenska Akademien har rekryterat ett antal personer med kompetens inom juridik, konflikthantering och kommunikation i kölvattnet av krisen inom den anrika kulturinstitutionen. I ett pressmeddelande skriver Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare, att gruppen i dag består av sex till åtta personer som samarbetar nära med både ledamöter och kanslipersonal.

Dessa personer ska också jobba med jävsfrågor tillsammans med ledamöterna. Ytterligare en grupp ska tillsättas som arbetar med sekretess och frågor som rör potentiella missförhållanden i organisationen.

Olsson skriver även att han är tacksam för det engagemang som visats för ansträngningarna att återupprätta det allmänna förtroendet för Akademien.

"Det har varit svåra tider med djupa konflikter, men jag vill tro att tiden är mogen för försoning så att vi med större gemensamma krafter kan skapa en än mer livskraftig och produktiv akademi", skriver han.

Kom tillbaka!

I pressmeddelandet uttrycker Olsson också förhoppningen att de "ledamöter som för närvarande inte är aktiva i Akademien, men som inte begärt utträde, åter ska engagera sig i detta viktiga arbete".

De ledamöter som lämnat Akademiens arbete men inte begärt formellt utträde är Kjell Espmark, Peter Englund, Sara Danius och Katarina Frostenson.

Den advokatutredning som Danius beställde – och som majoriteten av ledamöterna tidigare i vår ville placera i skrivbordslådan – har i krisens kölvatten överlämnats till Ekobrottsmyndigheten. Den innefattar brottsmisstankar mot en av Akademiens tidigare bidragsmottagare.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03