Akademien protesterar mot fatwa

Välkomnar initiativet. Men Kerstin Ekman återvänder inte till Svenska Akademien. Bild: Maja Suslin/TT

Svenska Akademien protesterar nu mot fatwan mot Salman Rushdie, 27 år efter affären som fick flera medlemmar att lämna De Adertons arbete.

– Det är väldigt bra att Akademien går ut med det här i dag, säger Kerstin Ekman, som dock inte kommer att återgå till Akademien.

27 år efter att Irans andlige ledare ayatolla Khomeini utfärdade en fatwa mot Salman Rushdie med anledning av författarens bok Satansverserna tar nu Svenska Akademien avstånd från dödsdomen. I ett öppet brev publicerat i Dagens Nyheter skriver Akademien att domen och de höjda prispengarna på författarens huvud strider mot internationell rätt och är en allvarlig kränkning av det fria ordet.

När fatwan utfärdades 1989 skapade den en het debatt inom Akademien, då en minoritet av ledamöterna krävde att man skulle ställa sig bakom en appell till regeringen till stöd för Rushdie. Det gjordes inte, med hänvisning till att Akademien av hävd inte tar politisk ställning, vilket fick ledamöterna Kerstin Ekman och Lars Gyllensten att sluta delta i Akademiens arbete.

– Det är väldigt bra att Akademien går ut med det här i dag, men jag vill inte recensera Akademiens arbete, säger Kerstin Ekman till Kulturnytt i P4 efter beskedet.

Ekman slutade liksom Lars Gyllensten och senare även Werner Aspenström delta i Svenska Akademiens arbete i samband med Rushdieaffären 1989. Men de förhindrades att lämna Akademien eftersom stadgarna inte tillåter det.

Kerstin Ekman säger till Kulturnytt att det inte är aktuellt för henne att börja delta i Svenska Akademiens arbete igen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning