Åk tunnelbana – betala med pantflaskor

Bild: Sarah Ahrens

Inga pengar till tunnelbanan? Du kan åka ändå. Åtminstone i Istanbul i Turkiet där nya automater ska göra det möjligt att betala biljetten med plastflaskor och aluminiumburkar.

Återvinning står inte högst på dagordningen för Istanbuls 15 miljoner invånare. Men det hoppas staden ändra på – med hjälp av ett nytt lockbete.

Automater ska installeras på tunnelbanestationer, där passagerarna kommer att kunna ladda sitt tunnelbanekort i utbyte mot pantade plastflaskor eller metallburkar. En automat är redan i bruk och innan årsskiftet är planen att hundra till ska vara på plats.

Återvinner inte

Studenten Meltem Ozil är en av de många Istanbulbor som oftast skippar återvinningsstationen.

– Jag brukar glömma bort att återvinna och slänger oftast mina flaskor i vanliga soptunnor. Jag har inte sett automaterna än, men jag är övertygad om att alla studenter kommer att använda dem. Vem vill inte åka gratis? säger han till The New York Times.

Turkiet är Europas tredje största producent av hushålls- och industriavfall, efter Tyskland och Frankrike, och det land i regionen som är sämst på att återvinna, enligt tidningen som hänvisar till en rapport från konsultbolaget Expert Market.

Andra fördelar

För att få en enkelresa betald i Istanbuls tunnelbana krävs det att man pantar omkring 28 1,5-litersflaskor, enligt The New York Times. Men då går det också att resa på spårvagnar och bussar och kortet ger även tillgång till offentliga toaletter.

Den som pantar flitigt genom det nya systemet kan dock vänta sig fler belöningar. De som återvinner mest kommer att få gratis eller rabatterade evenemangsbiljetter.

Istanbul är inte den enda staden i världen som experimenterar med flaskor som betalmedel i kollektivtrafiken. I Peking i Kina infördes ett liknande system i tunnelbanan 2013 och i Indonesiens näst största stad Surabaya kan invånarna åka buss i utbyte mot plastflaskor.

Den som pantar en 33-centilitersflaska i plast i automaterna i Istanbuls tunnelbana får 2 kurus, cirka 0,003 euro ) att ladda sitt kort med. En halvlitersflaska ger 3 kurus medan en 1,5-litersflaska ger 6 kurus.

Aluminiumburkar är värda aningen mer, 7 kurusför en 33-centilitersburk och 9 kurus för en halvlitersburk.

Källa: The New York Times

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning