Aittokallio: Ett riktigt mästerskap

Sami Aittokallio gillar CHL-matcherna. Bild: Timo Heikkala

På tisdag ska Sami Aittokallio försöka föra sitt Kärpät till seger i Champions Hockey League.

Champions League i ishockey avgörs i sin nuvarande form för andra året i rad. Många ojämna matcher i början av säsongen har lett till viss kritik, men inför finalen mellan Kärpät och Frölunda väljer Kärpätmålvakten Sami Aittokallio att betona hur svårt det är att ta hem spelet.

– Det är nog frågan om ett riktigt mästerskap. Man får jobba på precis samma sätt som för andra mästerskap. Många lag deltar och slutspelet avgörs mitt under ligasäsongen. I de matcherna tvingas man ge allt oavsett hur det gått i ligan, säger Aittokallio.

Han är tillsammans med Andres Ambühl i Davos och finalmotståndaren Frölundas Ryan Lasch nominerad för MVP-priset. Någon av de tre utses till hela CHL:s mest värdefulla spelare efter slutsignalen på tisdag. Aittovaaras räddningsprocent är 95,45 – klart högre än i FM-ligan.

Han har trivts utmärkt i CHL-rinkarna, men tror att siffrorna inte riktigt är jämförbara. Färre matcher och ibland klart svagare motstånd leder till bra siffror i CHL. Stämningen på läktarna har också bidragit till att Aittokallio gillar de europeiska matcherna.

– Jag har fått se ishockeykulturen i till exempel Tyskland och Österrike. Den har överraskat. Det är bra drag på matcherna, säger Aittokallio.

Finalen spelas i Kärpäts hemmahall i Uleåborg. Frölunda från Göteborg stod för motståndet i semifinalskedet förra säsongen och då fick Kärpät ge sig efter förlängning trots hemmais.

Comebackande Joni Pitkänen tränade inte på måndagen, men kan eventuellt spela på tisdag. Markus Nutivaara tränade för fullt på måndagen och är högaktuell för spel efter ett skadeuppehåll.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning