Aittokallio: Ett riktigt mästerskap

Sami Aittokallio gillar CHL-matcherna. Bild: Timo Heikkala

På tisdag ska Sami Aittokallio försöka föra sitt Kärpät till seger i Champions Hockey League.

Champions League i ishockey avgörs i sin nuvarande form för andra året i rad. Många ojämna matcher i början av säsongen har lett till viss kritik, men inför finalen mellan Kärpät och Frölunda väljer Kärpätmålvakten Sami Aittokallio att betona hur svårt det är att ta hem spelet.

– Det är nog frågan om ett riktigt mästerskap. Man får jobba på precis samma sätt som för andra mästerskap. Många lag deltar och slutspelet avgörs mitt under ligasäsongen. I de matcherna tvingas man ge allt oavsett hur det gått i ligan, säger Aittokallio.

Han är tillsammans med Andres Ambühl i Davos och finalmotståndaren Frölundas Ryan Lasch nominerad för MVP-priset. Någon av de tre utses till hela CHL:s mest värdefulla spelare efter slutsignalen på tisdag. Aittovaaras räddningsprocent är 95,45 – klart högre än i FM-ligan.

Han har trivts utmärkt i CHL-rinkarna, men tror att siffrorna inte riktigt är jämförbara. Färre matcher och ibland klart svagare motstånd leder till bra siffror i CHL. Stämningen på läktarna har också bidragit till att Aittokallio gillar de europeiska matcherna.

– Jag har fått se ishockeykulturen i till exempel Tyskland och Österrike. Den har överraskat. Det är bra drag på matcherna, säger Aittokallio.

Finalen spelas i Kärpäts hemmahall i Uleåborg. Frölunda från Göteborg stod för motståndet i semifinalskedet förra säsongen och då fick Kärpät ge sig efter förlängning trots hemmais.

Comebackande Joni Pitkänen tränade inte på måndagen, men kan eventuellt spela på tisdag. Markus Nutivaara tränade för fullt på måndagen och är högaktuell för spel efter ett skadeuppehåll.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning