Lärarfacket OAJ portar Aito avioliitto på utbildningsmässa efter kritikstorm

Aito Avioliitto (Äkta äktenskap), som vill att äktenskap endast ska vara möjligt mellan en man och en kvinna, deltar i utbildningsmässan Educa 2019. Bild: Skärmdump från Facebook

Enligt OAJ och Suomen Messut vill arrangörerna på detta sätt försäkra sig om att en enskild utställare inte stjäl uppmärksamheten från mässans innehåll och program.

– Vi har efter omfattande respons från våra medlemmar och andra som deltar i mässan kommit fram till att omvärdera situationen. Vi fattade beslutet att Aito avioliitto inte deltar i Educa-mässan, säger OAJ:s ordförande Olli Luukkainen i ett pressmeddelande.

Luukkainen betonar att OAJ:s arbete styrs av jämlikhet och rättvisa.

– Till lärarens yrke och mässans värderingar hör vikten av tolerans och individernas rätt till valfrihet, säger Luukkainen.

Educa-mässan är riktad till finländska lärare och proffs som jobbar i utbildningsbranschen. Aito Avioliitto (Äkta äktenskap) skrev tidigare på Facebook att de kommer att delta i utbildningsmässan Educa 2019. Aito Avioliitto är en förening som arbetar för att äktenskap endast ska vara möjligt mellan en man och en kvinna.

– Vi kommer åtminstone att föra fram barnens rättigheter, lärares och föräldrars rättigheter för uppfostran och äktenskapets betydelse. Välkommen till vårt stånd för att höra mer om de här frågorna, skrev föreningen inför mässan.

Aito avioliittos planer väckte hård kritik bland regnbågsaktivister under fredagen.

– Jag är förundrad över att Aito avioliitto deltar i Educa 2019. Jag anser inte att det frågan om en neutral utställare, utan en aktör som motsätter sig jämlikhet och arbetar mot sexuella minoriteters rättigheter, skriver Setas generalsekreterare Kerttu Tarjamo på Twitter.

OAJ urskuldade sig först med att säga att de litar på besökarnas eget omdöme och att flera synsätt ska vara representerade på utbildningsmässan.

På fredagseftermiddagen kröp OAJ slutligen till korset och gick ut med nytt besked.

– Educas arrangörer beslutade på fredagen att föreningen Aito avioliitto inte deltar i mässan, uppger OAJ i pressmeddelandet.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39