Airiston Helmis ägare till HS: Jag samlar på öar

Polisen gjorde ett tillslag mot företaget Airiston Helmis fastigheter i Åbolands skärgård i september 2018. Bild: Mikael Sjövall/SPT

– Människor samlar på olika saker. Vissa samlar på konst och andra på bilar, men jag samlar på öar, säger bolaget Airiston Helmis ägare Pavel Melnikov i en intervju för Helsingin Sanomat.

Bolaget Airiston Helmis ryska ägare Pavel Melnikov nekar till att han eller hans ägor i Åbolands skärgård skulle ha kopplingar till den ryska staten, skriver Helsingin Sanomat. HS har träffat och intervjuat Melnikov i Jurmala i Lettland där Melnikov har ett hus.

Melnikov och hans bolag Airiston Helmi äger ett flertal öar och fastigheter vid strategiskt viktiga ställen i Åbolands skärgård. Centralkriminalpolisen (CKP) gjorde ett omfattande tillslag mot dem i september 2018.

CKP motiverade operationen med misstankar om bland annat skattebedrägeri och penningtvätt. Två utländska män satt länge häktade men har sedermera frigetts i väntan på att förundersökningen blir klar.

Läs också: Polisen friger misstänkt i Airiston Helmi-härvan – företaget misstänks ha betalat svarta löner för 2,8 miljoner

"Jag samlar på öar"

I HS intervju bestrider Melnikov att han gjort sig skyldig till brott eller att hans affärer i Åbolands skärgård skulle vara en form av statlig rysk infiltration i Finland.

Enligt Melnikov köpte han öarna eftersom han tidigare seglat i Åbolands skärgård och gillar området.

– Människor samlar på olika saker. Vissa samlar på konst och andra på bilar, men jag samlar på öar. Jag gillar dem. På öar är naturen äkta och vild, säger Melnikov till HS.

Läs också: Mark Galeotti: Ryska maffian säljer tjänster till kriminella i Finland

Stora helikopterplattformar

Melnikov säger att han skaffat fastigheter vid djupa farleder eftersom hans båt är djupgående och det finns mindre alger i djupa vatten.

HS har också frågat varför Melnikov låtit bygga hela nio bryggor på ön Säckilot.

– Jag tycker om att simma och simmar runt ön från en brygga till en annan. Vid blåsigt väder förankrar jag ibland min båt på öns södra sida och ibland på den norra, säger Melnikov.

Det finns också stora helikopterplattformar på öarna, vilket Melnikov motiverar med att han själv flyger helikopter. Han medger att helikopterplattformen på Säckilot är onödigt stor för hans helikopter.

Pavel Melnikov köpte sin första ö i Åbolands skärgård år 2007 och samma år grundade han Airiston Helmi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning