Airbnb pressas till eftergifter – maxtid på hur länge man får stanna

Bild: John Macdougall

Bostadsuthyrningsajten Airbnb har gjort upp med London och Amsterdam om tak för hur många dygn per år en bostad får hyras ut.

Automatiska spärrar i Airbnb-systemet slår till om uthyraren försöker hyra ut mer än 90 respektive 60 dygn per år.

För att komma runt spärren krävs särskilda tillstånd från myndigheter.

Liknande begränsningar är på gång i Airbnb:s hemstad San Francisco, där staden även kräver registrering hos myndigheter innan man hyr ut bostaden.

Airbnb har åtta år efter lanseringen vuxit till en global bostadsuthyrningssajt med verksamhet i 34 000 städer i över 200 länder.

I New York tampas Airbnb med ännu hårdare regleringar sedan en ny lag mot uthyrning kortare än 30 dygn trätt i kraft. Hyresvärdar som tillämpar kortare kontrakt hotas av böter på upp till 7 500 dollar, rapporterar The Wall Street Journal. 

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning