Airbnb misstänks diskriminera svarta i Sverige

Bild: Cata Portin/Ksf-arkiv

Svarta personer kan ha svårare att få hyra boende via uthyrningstjänsten Airbnb, enligt en granskning som radioprogrammet Kaliber i Sveriges Radio gjort.

Men hjälp av svarta personers konton tillfrågades 200 Airbnb-värdar i Stockholm, Göteborg och Malmö om deras boenden var lediga några specifika datum och mer än hälften svarade ja. Till dem som svarade nej ställdes frågan en gång till, den här gången från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Airbnb har avböjt att medverka i en intervju men säger till Kaliber att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning