Äijänen blir basketproffs i Spanien

Arkivbild från 2016. Tränare Pekka Salminen ger råd åt damlandslaget i basket. Bild: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Den 22-åriga damlandslagsspelaren Anniina Äijänen tar nästa steg på karriären då hon är klar för spel på den högsta nivån i Spanien.

Cadí La Seu i spanska Liga Femenina är Anniina Äijänens nya klubb. Hon anländer till Spanien från Xaviers universitet i NCAA-ligan i USA där hon spelat de fyra senaste säsongerna. Äijänen var förra säsongen den enda spelaren i Xaviers damlag som öppnade och spelade i samtliga 30 matcher för laget och stod för 7,9 poäng och 4,2 returer i snitt per match.

– Jag har en bra känsla över att övergå till proffs och är ivrig inför nästa säsong. Det är kul att återvända till Europa och jag får chansen att utmana mig själv och utvecklas i en såpass tuff serie, berättar Äijänen i Basketförbundets pressmeddelande.

– Målet är att bryta sig in i laguppställningen och hjälpa laget att segra. Vi kommer att ha ett ungt lag i jämförelse med topplagen i serien och lagets förutsättning är en plats i slutspelen.

Innan sin sejour i USA spelade den 189 centimeter långa Äijänen två säsonger i damernas basketliga för BC Nokia och Forssan Alku. Hon har dessutom representerat landslaget i 20 matcher.

– Anniina representerar den nya och moderna finländska spelartypen: storvuxen, atletisk, mångsidig och mycket smart, berättar damlandslagets tränare Pekka Salminen om Äijänen.

– Hon är även ett typexempel på vår strategi: ett uppsving på karriären genom universitetet och därifrån till Europa för proffsspel i en bra serie.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03