ÅIFK gynnas av förbundets beslut – kan dra sportslig och ekonomisk nytta av GrIFK:s straff

ÅIFK mötte HC Tallinn två gånger i Samppalinna bollhall sista helgen i september. Bild: Åbo Underrättelser / Mats Lundberg

Att låta ÅIFK möta HC Tallinn två gånger i Åbo var förstås ett praktiskt beslut. Men idrottsligt rättvist var det inte då beslutet ger Åbolaget en fördel i kampen om platserna i övre fortsättningsserien jämfört med Sjundeå IF och HIFK.

Det är över två veckor sedan GrIFK meddelade att laget inte tänker spela FM-ligamatchen mot HC Tallinn med hänvisning till den eskalerande coronavirussituationen och de kommande reserestriktionerna mellan Finland och Estland.

I fredags meddelade Handbollförbundet att förbundsstyrelsen fattat beslutet om hur GrIFK ska straffas. Förbundsstyrelsen bestraffade GrIFK med böter 2 500 euro och dessutom ska Grankullalaget ersätta förbundet, HC Tallinn och också ÅIFK för de extra kostnader som uppstått på grund av att laget med hänvisning till hälsan inte ville spela matchen. Utöver det flyttades hemmamatchen mot HC Tallinn till bortaplan i Estland. Också där måste GrIFK stå för samtliga kostnader medan HC Tallinn har rätt till alla intäkter.

Läs också: Kommentar: Förbundet sänder blandade signaler till Handbollsfinland

Straffet i sig är hårt och har väckt diskussion i Handbollsfinland.

Det som gör straffet rätt märkligt är att det finns ett lag som får dra nytta av situationen rent idrottsligt. Och också eventuellt ekonomiskt. Det väcker en del ont blod i andra klubbar.

ÅIFK fick möta HC Tallinn två gånger på hemmaplan i stället för en gång hemma och en gång borta. Lagen möttes enligt spelschemat på lördag. På söndag, då HC Tallinn skulle ha mött GrIFK, blev det en till match i Åbo då förbundet och klubbarna tillsammans tog fram den lösningen.

Dubbelmötet i Åbo slutade i två segrar för ÅIFK – med 34–31 och 35–34.

Hemmafavören i handboll uppskattas ofta ligga på ungefär fem mål vilket betyder att kanariefåglarna fick en stor fördel av att Handbollförbundet lät laget möta HC Tallinn hemma två gånger.

Att GrIFK tvingas möta HC Tallinn två gånger i Estland är en del av straffet. Det är helt förståeligt.

Det är också ur en praktisk synvinkel förståeligt att ÅIFK och HC Tallinn möttes två gånger i Åbo då det estniska laget bokat spelresa till Finland för hela helgen.

Men ur en idrottslig synvinkel är beslutet inte rättvist.

Varför ska ÅIFK gynnas av att GrIFK inte spelar sin hemmamatch?

Varför ska ÅIFK få en fördel i kampen om en plats i den övre slutserien?

Och varför ska GrIFK tvingas ersätta ÅIFK för de extra kostnader som uppstått i samband med den andra hemmamatchen mot HC Tallinn? Man kunde ju tänka sig att det är billigare att arrangera en match för ett lag som redan befinner sig i Finland än om man själv rest från Åbo via Helsingfors till Tallinn och tillbaka för att möta det estniska laget där. De utgifterna slipper ÅIFK tack vare de båda hemmamatcherna.

FM-ligan består den här säsongen av åtta lag, sju från Finland och ett från Estland. De fyra främsta finländska lagen fortsätter i övre fortsättningsserien medan de tre övriga spelar i nedre fortsättningsserien efter avslutad grundserie.

ÅIFK kämpar tillsammans med GrIFK, Sjundeå IF och HIFK om en plats i övre slutserien medan Dicken, Cocks och BK-46 lär sluta på placeringarna 1–3 i grundserien.

Och det är här förbundets beslut att låta ÅIFK möta HC Tallinn på hemmaplan två gånger kan komma att spela en stor roll. Laget har bättre förutsättningar än sina konkurrenter att ta sig till den övre fortsättningsserien.

I den övre fortsättningsserien spelar lagen tre hemmamatcher medan den nedre slutserien bjuder på två hemmamatcher för lagen. Det ger förstås extra välkommet klirr i kassan för klubbarna på den bättre halvan av grundserien.

Att spela i övre slutserien kan också vara en trumf då man ska locka publik till matcherna jämfört med att tvingas kämpa mot att hamna utanför slutspelet.

Spel i övre fortsättningsserien garanterar också spel i slutspelet och ytterligare minst en hemmamatch till.

Allt det här är förstås irrelevant om ÅIFK inte tar sig till övre fortsättningsserien tack vare de två poängen man tog då man fick en extra hemmamatch jämfört med HIFK och SIF. Det klarnar i januari då grundserien spelats klart.

Men om ÅIFK tar sig till övre slutserien på HIFK:s eller Sjundeås bekostnad tack vare segern i den extra hemmamatchen är det fullt förståeligt om man är missnöjda i både Helsingfors och Sjundeå.

Filip Saxén Sportchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning