Ahtium söks i konkurs- alla aktier blir värdelösa

Trots försök har Ahtium, före detta Talvivaara, inte lyckats bli lönsamt och bolaget söks nu i konkurs.

Bolaget har under de senaste åren sökt nya verksamhetsformer till exempel genom cirkulär ekonomi och förnybarenergiteknik för att få till stånd ny finansiering. Trots det här har bolaget inte lyckats växa tillräckligt snabbt, och en konkurs är nu oundviklig, skriver bolaget på sin webbplats.

– Under de senaste fyra åren har vi försökt sanera och vidta åtgärder för att göra bolaget lönsamt, men inte lyckats. Bolagets ledning och styrelse har gjort allt som stått i deras makt och lyft på alla stenar för att hitta nya lösningar. Hela organisationen har varit delaktig i att spara på resurser så att verksamheten skulle kunna fortsätta, säger Tapani Järvinen, styrelseordförande, på bolagets webbplats.

Helsingin Sanomat skriver att konkursen innebär att omkring 80 000 placerares investeringar i och med det här blir värdelösa, och att statens investeringsbolag, Solidium, förlorar de medel som 7,6 procent av bolagets aktiestock betyder.

Förra året redovisade bolaget en förlust på nästan två miljoner euro. Kassaflödet var i december bara drygt 400 000 euro.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning