Ahonen klar etta i FM

Bild: Samuli Ikäheimo

Veteranen Janne Ahonen vann ett överlägset FM-guld i stora backen i Lahtis. Något större jubel fanns det ändå inte orsak till, tycker 38-åringen.

– Vädret var bra för backhoppning och jag borde ha fått till mycket längre hopp, säger Ahonen.

– Jag är mycket långt ifrån världseliten.

16-åringen Niko Kytösaho vann FM-guld i normalbacke på lördagen, men föll i andra omgången på söndag. Allt såg bra ut fram till nedslaget, men ena skidan hamnade snett. Kytösaho åkte på en vristskada och togs till sjukhus. I värsta fall missar han junior-VM, som avgörs i Rumänien i mitten av februari.

Ahonens segerhopp mätte 126 och 124,5 meter. Han vann med uppemot 20 poängs marginal till silvermannen Jarkko Määttä, som hoppade 121 och 122,5 meter. Eetu Nousiainen tog brons.

Vinnaren Ahonen har inga planer på att tävla i världscupen den närmaste tiden.

– Det är bättre att stanna i hemmabacken och träna, säger Ahonen.

Han vill inte ta ställning till varför den finländska backhoppningen som helhet är på dekis.

– Jag vet att mitt eget avstånd till eliten är stort. Det beror på att jag hoppar dåligt. Vad de andra gör klarar jag inte av att analysera, säger Ahonen.

Tvåan Määttä hoppas på framgångar då skid-VM ordnas i Lahtis om ett år.

– Om man står på medaljpallen i VM så glömmer alla de senaste tidernas dåliga tävlingar, säger Määttä.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning