Ahola lugn inför VM-debut

Topias Ahola representerar Navi på klubbnivå. Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Finland har flera lovande orienterare i VM-truppen och debutanten Topias Ahola tar an sig erfarenheten med iver.

En av de fyra VM-debutanter i det finländska landslaget till VM i Lettland är 22-åriga Topias Ahola. Den Kuopiobördige Ahola, som har erfarenhet från flera juniormästerskap, erkänner inte någon nervositet inför sitt första stora mästerskap på vuxennivå.

– VM har alltid varit mitt mål och det är kul att äntligen få vara med. För att bli världsmästare krävs det ju att man är med i mästerskapen, säger Ahola småleende.

VM-guld är något han ämnar ta under karriären, men ännu i år tror Ahola inte på att det är realistiskt. Han förutspår att medaljerna kommer att delas mellan de tre snabbaste löparna för tillfället: Kris Jones, Daniel Hubbmann och Matthias Kyburz.

– Jag tror inte på medalj men motsätter mig inte om det sker, skrattar han.

Ahola deltar i sprinten i Lettland och förutspår en simpel men fartfylld tävling. Han säger sig ha haft problem med att kontrollera sin prestation under säsongen, men inför VM har han tränat på sprinten en hel del.

– Sprinten tar ungefär 15 minuter och nu har jag börjat få in rutinen för att hålla ihop prestationen under dessa. Också koncentrationsförmågan spelar en stor roll.

– Jag har också haft svårigheter med självsäkerheten strax innan lopp. På morgonen är det inga problem, men då jag vistas på startområdet innan tävlingen får jag en otäck känsla och tänker att det kanske är bättre att låta bli att tävla. Det har vi jobbat på med min mentala tränare under en längre process.

Något ytterligare Ahola ser fram emot är att tävla i samma VM med sin idol, fransmannen Frédéric Tranchand. Idolen och han är dock polare från förr, berättar Ahola.

– Jag kommer säkert att skämta lite med honom inför tävlingarna, säger Ahola med ett smil.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning