Ahokas känner ingen press – vill se passionerade Juniorlejon

Bild: Kevin Hoffman

Det är nu allvaret början i Buffalo. Finland blev grupptrea och möter Tjeckien i kvartsfinal i JVM i ishockey. Finlands tränare Jussi Ahokas vill se mer av kämpaglöden som spelarna visade i matchen mot USA.

År efter år är 2 januari en svart dag i den tjeckiska hockeykalendern. I de senaste tolv (!) JVM-turneringarna har Tjeckien fallit ut i kvartsfinal. Det mesta talar för att tjeckerna får packa sina väskor efter kvartsfinalen mot Finland.

Juniorlejonen har fått fart på skridskorna, förstakedjan har börjat leverera och spelarna har blivit alltmer bekväma i sina roller. Finland imponerade i den andra halvan av matchen mot USA.

Vill se mer jävlaranamma

Finland och Tjeckien har redan gjort upp en gång i USA. Dagen före julafton vann Juniorlejonen en träningsmatch med 4–2. Matchen var ensidig: Finland sköt 40 skott mot Tjeckiens 15. Trots den komfortabla segern för en vecka sedan vill inte tränare Jussi Ahokas kalla Juniorlejonen för favorit.

– Vi är inte alls favorit. Det är två bra lag som möter varandra, säger Ahokas till SPT.

Finland går till kvartsfinal med en förlust i ryggen – men en hoppingivande sådan. Finland låg under med 0–3 mot USA på nyårsafton, men kom igen och kvitterade matchen i den tredje perioden.

USA vann till slut matchen med 5–4.

– Det var fint att se spelarna visa prov på karaktär efter de svåra bakslagen i början av matchen. Vi spelade tidvis jättebra hockey. Vi får ta med oss passionen till kvartsfinalen, säger Ahokas.

– Men det finns fortfarande områden Finland kan bli bättre på.

Målvakten Ukko-Pekka Luukkonen spelade alla fyra gruppspelsmatcher, men var darrig. Luukkonen har bara den åttonde bästa räddningsprocenten av målvakterna i JVM: 88,2. En allt annat än förtroendeingivande siffra.

Skickliga tjeckiska lirare

Tjeckien har inte någon vidare bredd i truppen, men nog en vass spets och två spelare med NHL-erfarenhet. Anfallaren Martin Necas draftades som tolva förra sommaren och har spelat en NHL-match för Carolina. Necas är Tjeckiens bästa poängplockare med 2+4=6 poäng på fyra matcher. Anfallskollegan Filip Chytil har spelat två matcher för New York Rangers under säsongen.

Finland får också se upp för Filip Zadina och Libor Hajek. Zadina är en framtida NHL-stjärna och tippas draftas bland de allra främsta i sommar. Zadina har gjort hela 46 poäng på 32 matcher i tuffa juniorligan QMJHL och snittar en poäng per match i JVM.

Hajek är en offensivt bevandrad back som gjort sex poäng (1+5) på fyra matcher i JVM.

– Tjeckien har väldigt skickliga anfallare och är ett kontringslag som attackerar väldigt snabbt, säger Ahokas.

Ahokas säger att lagledningen fortfarande funderar på kedjorna i matchen, men några större förändringar är inte att vänta. Efter att Aapeli Räsänen flyttade till förstakedjan har spelet sett mycket bättre ut.

Räsänen säger att Tjeckien har några svaga punkter som Finland måste utnyttja.

Vilka är de?

– Om man håller mycket puck och skapar långa anfall brukar det tjeckiska försvarsspelet låsa sig. Då är det lättare att komma till bra lägen, säger Räsänen.

Matchen mot Tjeckien börjar klockan 19 och sänds på TV2 och Arenan. Vid seger spelar Juniorlejonen semifinal mot Kanada eller Schweiz på torsdag.

Klockan 19: Tjeckien–Finland

Klockan 21: Sverige–Slovakien

Klockan 23: Kanada–Schweiz

Klockan 03: USA–Ryssland

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning