Aho toppar lista där koreaner floppar i VM-debut

När VM nu är inne i slutspelsskedet är det på sin plats att ta en titt på VM:s toppar och floppar hittills.

Toppar

1. Sebastian Aho

Att Sebastian Aho är en spelare är världsklass kommer knappast som någon överraskning, men i det här VM:et har Aho tagit några steg framåt. 9+8 på 7 matcher och +15 i plusminusstatistiken ger en fingervisning om hur komplett Aho är som spelare. Lagets givna lejonkung.

2. Tre kronor

Efter Kanadas ojämna gruppspelsinsatser har Sverige seglat upp som den hetaste guldfavoriten tätt följd av Finland. Vem drömmer inte om en final mellan Lejonen och Tre kronor när lagen visar upp en så fin hockey.

3. Stjärnglansen i VM

Vem säger att VM inte lockar världens toppspelare? Patrick Kane, Connor McDavid, David Pastrnak, Teuvo Teräväinen, Mikkel Bødker …listan kan göras hur lång som helst. Att VM lockar spelare från den absoluta världstoppen tystar ner kritiker som ifrågasätter behovet av en turnering av det här slaget på europeisk mark.

David Pastrnak från Tjeckien, till höger, hör till stjärnspelarna i årets VM. Bild: Lehtikuva/AFP Photo/Ritzau/Lars Møller

4. Arrangemangen

Danmark arrangerar VM för första gången, men utifrån arrangemangen skulle man tro att det är fråga om en väloljat organisation med flera turneringar på meritförteckningen. Allting löper smidigt, stämningen är på topp och över allt möts man av ett leende. Hyggehockey i Herning är inget tomt skryt utan verklighet till 100 procent.

5. Lettland

Lettisk ishockey är lika med Dynamo Riga på klubbnivå. Landslaget har de senaste årenfört en anonymare tillvaro, men insatsen i VM bådar gott för framtiden. Det är all anledning att minnas att det lettiska spelarmaterialet är begränsat. VM behöver goda insatser av de små länderna.

Floppar

1. Sydkorea

Inför VM stod det klart att Sydkorea får det svårt, men att lagets prestation skulle vara så här dålig hade knappast någon räknat med. 4-48 i målskillnad och sju raka förluster säger det mesta om Sydkoreas insats. Laget hade inget att hämta på den högsta nivån. Sydkorea tar nästa år ny fart från B-VM.

Sydkorea kämpade tappert, men vägde alldeles för lätt i VM:s finrum. Koreanerna har en lång väg att gå innan man kan kalla sig för en etablerad hockeynation. Bild: Lehtikuva/AFP Photo/Joe Klamar

2. Vitryssland

I VM 2014 och 2015 var Vitryssland sjunde. Efter det har det varit brant nedförsbacke för det vitryska landslaget. I år tog det roliga slut för Vitryssland som gör Sydkorea sällskap i B-VM nästa år. Tränaren Dave Lewis fick sparken efter tre matcher och assisterande coachen Sergej Pusjkov som tog över efter Lewis lyckades inte släcka branden. Hockeytokiga landsfadern Alexander Lukashenka lär inte vara helt nöjd med hur det står till i landets hockeyliv.

Dave Lewis fick sparken som tränare för det vitryska landslaget. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

3. Kanadas målvakter

Kanadas målvakter Curtis McElhinney och Darcy Kuemper är inte första val i sina respektive klubblag. Men de är ändå målvakter i NHL – en liga som borde bädda för kvalitetsspelare.

Visserligen har McElhinney en räddningsprocent på 93,1, men helt förtroendeingivande är han inte mellan stolparna. Intressant att Kanada inte förmådde att hitta mer namnkunniga målvakter ur det breda utbudet av spelare.

4. IIHF:s sajt på nätet

Internationella ishockeyförbundets VM-sajt på nätet har varit en besvikelse. Svårnavigerad och uppdateras oerhört långsamt och man får söka efter relevant fakta. Internationella ishockeyförbundet skulle behöva en ny mediestrategi som betonar öppenhet, snabbhet och flexibilitet.

5. Antalet VM-lag

Tangerar punkterna 1 och 2 på listan, men faktum kvarstår att det inte finns tillräckligt många bra lag för den högsta divisionen. 16 lag är för många. Man kan snacka till lust och leda om att hockeyns glädjebudskap ska spridas brett över hela världen, men brakförluster för blåbärsnationer tjänar inget. Sydkorea lär nog fundera en längre tid över om man var i rätt sällskap. Nästa år britterna tillbaka på VM-arenan efter en paus på 25 år och mycket ska till för att Storbritannien inte åker ur serien.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00