Aho stannar i Carolina Hurricanes

Den skicklige centern Sebastian Aho är Carolina Hurricanes främsta vapen i anfallet. Bild: Grant Halverson / AFP / Lehtikuva

Carolina Hurricanes anhängare behövde inte hålla andan länge. Klubben bekräftade nyligen att man valt att svara på Montreals erbjudande om stjärnspelaren Sebastian Aho.

Strax efter att NHL:s fria spelarmarknad öppnat meddelade Montreal Canadiens att man gjort en så kallad offer sheet till Carolina Hurricanes blåvita stjärnspelare Sebastian Aho. Finländaren accepterade erbjudandet, men i och med att han var en begränsat fri spelare kunde Carolina svara på Montreals erbjudande med ett likadant kontrakt, fem år med 8,4 miljoner dollar per säsong, och behålla Aho.

I dag kom klubbens förväntade besked om att man valt att svara på Montreals erbjudande och därmed stannar Aho i Carolina.

– Detta var ett lätt beslut att fatta. Sebastian är en av ligans bästa spelare och en nyckelpjäs i vårt lagbygge. Han har gjort det klart att han vill fortsätta hos oss, kommenterar Carolinas general manager Don Waddell på klubbens webb.

Ifall man inte skulle ha matchat Montreals erbjudande skulle Aho ha bytt klubb och Carolina skulle i retur ha fått tre draftval: ett i första rundan, ett i andra och ett i tredje. Montrealkontraktet innehöll enligt uppgifter bonusar värda kring 20 miljoner dollar under det första kalenderåret, vilket förutspåddes medföra problem för Carolina som tillhör de mindre välbärgade klubbarna i ligan.

– Det fanns aldrig någon tvekan om att vi skulle svara på erbjudandet. Carolina Hurricanes bör inte underskattas. Vi har en plan och alla resurser som krävs för att vinna en Stanley Cup, dementerar Waddell.

Endast en gång under 2000-talet har en begränsat fri spelare faktiskt bytt klubb i samband med en offer sheet. Då var det frågan om Dustin Penner som flyttade från Anaheim Ducks till Edmonton Oilers inför säsongen 2007-2008.

Den Raumobördige Aho draftades av Carolina år 2015 i andra rundan. Han har under tre säsonger i NHL gjort 83 mål och 114 assists i grundserien.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning