Aho slog lejonens poängrekord – "Jag har en enorm hunger"

Sebastian Aho har varit lejonens stora ledare på isen i VM i Danmark. I matchen mot USA sköt han tre mål. Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Sebastian Aho ville inte tala om sitt färska poängrekord i lejonen efter segern över USA. Han riktade i stället fokus mot torsdagens kvartsfinal mot Schweiz och chansen att vinna något stort med laget.

Trots förlusterna mot Danmark och Tyskland kan lejonen titulera sig gruppsegrare i VM. Det finländska laget visade att det gäller att vinna de rätta matcherna om man vill nå framgång.

Laget hade lagt den snöpliga förlusten mot Tyskland bakom sig och tog, tack vare en stabil och solid insats, en klar seger över USA vilket samtidigt betyder att lejonen tog hem gruppsegern i Herning.

Och som vanligt var det en magisk 20-åring som stal showen. Sebastian Aho stod för ett hattrick i matchen då han visade vägen med både 1–0 och 2–0 innan han fastställde slutresultatet 6–2 i tom kasse.

Aho har varit på strålande spelhumör hela turneringen och toppar poängligan i VM. Tack vare sina tre mål mot USA satte Aho nytt finländskt poängrekord i VM. Aho har nu noterats för 9+7=16 poäng på sju matcher i Danmark, det tidigare poängrekordet var i Petri Kontiolas namn. Kontiola noterades för 8+8=16 på 10 matcher i VM 2013.

– Jag tänker inte så mycket på det där rekordet och poängen. Det är säkert en fin sak att fundera på senare, men just nu koncentrerar jag mig på laget och hur vi ska klara oss så bra som möjligt här, säger Aho.

– Jag har en enorm hunger att vinna. Vi har förlorat en stor del av matcherna med klubblaget de två senaste säsongerna. Då känner jag inte någon stor tillfredsställelse av de egna poängen om inte laget når framgång. Allt vi gör siktar på att vi ska kunna vinna med det här laget.

Storsegrar mot nordamerikanska lag

Efter den meriterande segern över USA och den säkrade gruppsegern får lejonen stanna i Herning för torsdagens kvartsfinal. Schweiz är tvungna att sätta sig på tåget för att resa från Köpenhamn till Jylland. Det kan vara en fördel för lejonen som inte bara känner Jyske Bank Boxen som sin egen ficka efter att ha spelat här i snart två veckor och dessutom slipper laget påfrestningen att resa under mellandagen inför den första slutspelsmatchen.

– Vi ville vinna matchen mot USA och få stanna här.

Också kapten Mikael Granlund var nöjd med lagets insats och att lejonen får stanna i Herning för att spela kvartsfinal.

– Vi behöver åtminstone inte packa våra saker i kväll. Men jag vet inte om det finns några andra fördelar. Om vi ska gå hela vägen i turneringen ska vi resa till Köpenhamn vid något skede. Ni får vi lite vila i dag så det är väl bra men vi är alla vana vid att resa några timmar så jag vet inte hur stor roll det spelar för lagen att resa eller inte resa inför kvartsfinalen.

USA-matchen var ett välkommet styrkebesked av det finländska laget efter förlusten mot Tyskland. Lejonen har förlorat två matcher i turneringen, båda mot på förhand sett svagare motstånd för att sedan resa sig och slå nordamerikanska motståndare i följande drabbning.

– Vi spelade bra, slog ett mycket starkt lag och vårt spel ser bra ut. Vi lyckades spela en solid 60 minuter i matchen, säger Granlund.

Han är också mycket nöjd över att lejonen lyckats spela bra mot de nordamerikanska lagen i VM. Först slog Finland Kanada med hela 5–1 och på tisdagen tvålade man till USA med 6–2.

– Vi har varit mycket effektiva i matcherna och dessutom lyckats försvara bra och inte släppa in mer än tre mål sammanlagt. Det finns inga stor hemligheter bakom segrarna. Vi vet att vi har ett bra lag och vi kan slå vilket lag som helst, säger Granlund.

Nu ställs lejonen mot Schweiz, ett lag som ligger närmare Danmark och Tyskland än USA och Kanada vad hockeykunnande beträffar.

– Jag vet inte mycket om Schweiz men jag är säker på att vi kommer att gå igenom och diskutera deras spel. Men man ska minnas att varje lag som lyckats kämpa till sig en plats i slutspelet är ett bra lag i turneringen, säger Aho.

– Jag måste ärligt säga att jag inte sett en enda hel match från den andra gruppen. Jag har sett en del matchsammandrag men det är svårt att säga något om motståndarna., säger Granlund.

Resultat

VM

Finland–USA 6–2 (2­–0, 1–0, 3–2)

I: 10.17 Sebastian Aho (Veli-Matti Savinainen) 1–0 , 17.15 Aho (Markus Nutivaara) 2–0 .

II: 37.51 Mikko Rantanen (Nutivaara, Mikael Granlund) 3–0.

III: 47.41 Marko Anttila (Sakari Manninen, Saku Mäenalanen) 4–0, 51.33 Patrick Kane (Charlie McAvoy) pp 4–1, 53.57 Kasperi Kapanen (Eeli Tolvanen, Veli-Matti Savinainen) pp 5–1, 54.44 Derek Ryan (Patrick Kane, Chris Kreider) 5–2, 56.45 Aho (Tommi Kivistö) tm 6–2.

Mv: Harri Säteri F 15+8+12=35, Keith Kinkaid U 10+11+9=30.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46