Aho och Teräväinen lejonens största stjärnor i VM

Teuvo Teräväinen och Veli-Matti Savinainen Bild: Martti Kainulainen

Efter lejonens tidiga uttåg ur VM är det dags att se vem som lyckades och vem som misslyckades i lejontruppen. Sebastian Aho var den klart starkaste stjärnan i Herning. Här är hela VM-truppens slutbetyg.

Köpenhamn

Målvakter: Harri Säteri, räddningsprocent 93,86, insläppta mål/60 minuter 1,41

Lejonens klara förstamålvakt stod för strålande insatser i gruppspelet. Vann målvaktsmatcherna både mot Kanada och USA då han överglänste Curtis McElhinney, Darcy Kuemper och Kevin Kinkaid och stod för flertalet matchvinnande räddningar. Utstrålade ett enormt lugn i matcherna. Tyvärr lyckades han inte hålla samma nivå i kvartsfinalen mot Schweiz. Två av målen kan åtminstone delvis sättas på Säteris konto men samtidigt höll han lejonen inne i matchen med fantastiska räddningar i andra perioden då Schweiz dominerade.

Betyg: 8,5.

Ville Husso, 86,27, 2,33

Stod för en rätt ojämn insats i VM. Det är inte så att Husso skulle ha varit direkt dålig i förlustmatcherna mot Danmark och Tyskland. Men samtidigt kunde han ha hjälpt laget vinna matcherna om han spelat på sin absoluta toppnivå. 23-åringen visade ändå att han hittat ett lugn i sitt spel i Nordamerika och att han kan spela på den här nivån också i fortsättningen.

Betyg: 7.

Eero Kilpeläinen, spelade inte Backar: Ville Pokka, 0+0=0.

Lejontruppens klart svagaste länk i VM. Lauri Marjamäki såg något ingen annan såg i Pokka då den rätt begränsade backen fick ansvar i powerplay och i slutet av matcherna då lejonen jagade kvittering. Pokka visade i VM varför han inte lyckas slå igenom i Nordamerika och frågan är om han inte gjort sitt i landslaget på en god stund efter svaga insatser i både OS och VM.

Betyg: 5.

Tommi Kivistö, 0+2=2.

Kivistö är en väldigt pålitlig spelare som man vet vad man får av. Han står inte för några spektakulära offensiva räder men han gör inte heller bort sig i defensiven. Kivistö är som bäst då man efter en match märker att man knappt sett honom. Stod för en stabil insats i VM och kan vara nöjd med sitt spel.

Betyg: 8.

Julius Honka, 0+1=1.

Honka hör till framtidens namn i landslaget har det hetat redan länge. Frågan är när han på allvar ska börja leverera. Honka är en offensiv back med rätt bra defensiva kvaliteter men framåt älskar han pucken lite väl mycket. Kunde spela den vidare lite snabbare för att få bättre rytm i lagets spel.

Betyg: 7.

Niko Mikkola, spelade inte Miro Heiskanen, 0+2=2

Supertalangen inledde VM något trevande efter att ha varit sjuk inför turneringen. Men då han väl kom i gång pekade formkurvan starkt uppåt. Vågade inte riktigt spela samma offensiva hockey som i ligan men visade att hans defensiva spel och skridskoåkning håller för den här nivån. Har potential att bli en storstjärna i NHL. Heiskanen fick tyvärr inte spela powerplay i turneringen vilket påverkade poängproduktionen en del.

Betyg: 8,5.

Juuso Riikola, 0+2=2.

Det största utropstecknet i lejontruppen med tanke på förväntningarna inför turneringen. Riikola visade upp ett fantastiskt register, spelade fördomsfritt och modigt och hade inga som helst problem att brottas med starka nordamerikaner eller med det internationella matchtempot. En oerhört smart spelare med en bra blick för spelet som kan ha en fin karriär framför sig i NHL.

Betyg: 9.

Miika Koivisto, 0+3=3.

Koivisto var visserligen lejonens poängtvåa bland backarna men han försvann stundvis ur matchbilden totalt. Koivisto hade också en del problem mot både Kanada och USA då tempot skruvades upp och det fysiska spelet tog över i rinken. Visade ändå att han håller för spel i VM och att han kan bli en trotjänare i lejonen om utvecklingen fortsätter på samma sätt som de senaste åren.

Betyg: 8.

Markus Nutivaara, 3+6=9

Finlands bästa back i VM. Nutivaaras VM var minst sagt intressant. Först meddelade Columbus Blue Jackets att han inte kan spela VM på grund av skada, sedan kom Nutivaara till Danmark, visade upp ett bländande spel både framåt och bakåt och dominerade de bakre leden stort i lejonen. Spelar med stort självförtroende och har inte många svagheter i sitt spel. Har en lång karriär framför sig i NHL.

Betyg: 9.

Anfallare: Marko Anttila, 2+2=4

Den jättelika Anttila gjorde vad Anttila gör bäst. Han skyddade pucken, slet, rev och retade gallfeber på motståndarna i några matcher. Stod för två mål i turneringen men lyckades inte förvalta lägena han fick i kvartsfinalen. Kom inte riktigt till rätta då matchtempot skruvades upp men får klart godkänt för sina insatser i VM. Frågan är om Anttila kommer att hänga med i det allt högre internationella matchtempot i fortsättningen.

Betyg: 7,5.

Saku Mäenalanen, 2+1=3

Var det kanske största överraskningsnamnet i Marjamäkis sista VM-trupp och inledde turneringen mycket piggt. Men ju längre VM led desto mindre syntes Mäenalanen till i rinken. Hade svårt att skapa något i det högre tempot och spelade inte ett tillräckligt fysiskt spel för att på det sättet hjälpa laget. Ska bli intressant att se hur Mäenalanen utvecklas i Nordamerika.

Betyg: 7.

Veli-Matti Savinainen, 4+4=8

En av de största positiva överraskningarna i VM. Jag var själv tveksam om Savinainen skulle platsa i VM-laget efter en motig säsong i KHL. Men rivjärnet kompletterade Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen perfekt med sin fräna spelstil som skapade utrymme för den magiska blåvita duon. Har en spelstil som det egna laget älskar och motståndarna hatar. Ska bli intressant att se om den lyckade VM-turneringen kan öppna dörrarna till NHL på äldre dagar.

Betyg: 9.

Sebastian Aho, 9+9=18

Lejonens och kanske hela turneringens bästa spelare. Fram till kvartsfinalen det vill säga. Slog rekord i lejonen med sina smått otroliga 18 poäng, var lagets hjärna, hjärta och själ och stod för den ena makalösa prestationen efter den andra i rinken. Fick stort ansvar och mycket speltid och tvingades tyvärr spela mot den schweiziska paradkedjan i kvartsfinalen vilket gjorde att han inte kom upp till sin rätta nivå då lejonen behövde det som mest.

Betyg: 9,5.

Janne Pesonen, 2+2=4

Veterananfallaren visade att han fortfarande håller för spel i VM. Skötte sin ruta som center i fjärde kedjan med glans trots att han är en utpräglad offensiv ytter. Pesonen var pålitlig, jobbade starkt och samvetsgrant i båda riktningarna och skapade en hel del farligt framåt.

Betyg: 8.

Kasperi Kapanen, 3+0=3.

Inledde VM i första kedjan men hade svårt att hitta samspelet med Granlund och Rantanen. Flyttades senare ner till tredje kedjan där hans energi stundtals kom bättre fram. Kapanen hade svårt att riktigt hitta sin roll i laget och hamnade stundtals för mycket utanför spelet.

Betyg: 7.

Pekka Jormakka, 0+0=0.

Det är inget fel på Jormakkas arbetsmoral eller -mängd. Han sliter, river, tackar och kämpar byte efter byte men tyvärr leder allt arbete sällan till något. Känns som om Jormakka inte tillförde lejonlaget speciellt mycket i VM och frågan är om han inte så småningom gjort sitt i de här sammanhangen.

Betyg: 6.

Olli Palola, 0+0=0

Spelade bara några ströbyten i VM.

Mikael Granlund, 2+7=9

Lejonkaptenen fick en seg start på turneringen men bättrade sedan på och var en av de ledande spelarna både på och utanför isen. Men något saknades i Granlunds spel i VM. Vet inte om det var spelglädjen som inte var på rätt nivå men den lekfullhet han visat upp tidigare i lejonen syntes inte till i VM. Kanske kaptensrollen tyngde en del och han därför tpg det hela på större allvar än vanligt.

Betyg: 8.

Sakari Manninen, 0+2=2.

En av de piggare överraskningarna i VM. Den småväxta Manninen gav allt i varje byte, kämpade slet och åkte väldigt mycket skridsko. Kompenserade sitt något begränsade spel med en fantastisk inställning och stod för en del nyttigt framåt. Hade stundtals lite problem i centerspelet men får klart gódkänt för sin insats i turneringen.

Betyg: 7,5.

Antti Suomela, 1+0=1.

Misslyckades rätt grovt i VM. Inledde turneringen som lagets enda utpräglade center men lyckades inte alls i sitt spel. Var för långsam, för svag i närkamperna och inte tillräckligt kreativ framåt. Petades i ett rätt tidigt skede av turneringen och fick avsluta VM på läktaren.

Betyg: 5.

Eeli Tolvanen, 2+2=4

Kom in i VM med dunder och brak och då han nätade direkt i första matchen mot Kanada efter att ha flugit över Atlanten efter att Nashville Predators påkt ur NHL-slutspelet. Visade upp sin starka skridskoåkning och sitt fina skott men försvann lite ur bilden i kvartsfinalen mot schweiz där han flyttades tillbaka till tredje kedjan i slutet av matchen.

Betyg: 8.

Teuvo Teräväinen, 5+9=14

Inledde turneringen strålande tillsammans med klubbkamraten Sebastian Aho. Duon dominerade stort match efter match och stod för fantastiskt samspel som ställde motståndarna helt. Teräväinens form höll tyvärr inte i sig hela turneringen utan den skickliga anfallaren tappade en del av sitt spel mot slutet. Var rätt osynlig i kvartsfinalförlusten mot Schweiz

Betyg: 9.

Mikko Rantanen, 5+6=11.

Rantanen inledde trevande i första kedjan och hade också en ovan roll i powerplay då tränaren Marjamäki av någon märklig anledning placerade Colorado-anfallaren framför målet. Då han flyttades till positionen vid sidan fungerade spelet bättre och Rantanen var en av få spelare som kom upp till sin rätta nivå i kvartsfinalen mot Schweiz. En av de stora lejonspelarna kommande år.

Betyg: 9.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning