Kia Svaetichins dokumentär skildrar barnsoldatens väg till Finland

Yle-journalisten Kia Svaetichin och Ahmed Junior Kamara har blivit nära vänner under de fem år de jobbat med dokumentären Barnsoldaten. Bild: Leif Weckström

Från barnsoldat i det blodiga inbördeskriget i Sierra Leone till magisterstudier i trygga Finland. Dokumentären Barnsoldaten av Kia Svaetichin berättar om Ahmed Junior Kamaras osannolika resa från en fruktansvärd tillvaro till en andra chans.

Inbördeskriget i Sierra Leone nådde huvudstaden Freetown 1999. Rebellgruppen Revolutionära förenade fronten, RUF, kidnappade 10 000 barn, som tvingades bli soldater. Ahmed Junior Kamara, då kring åtta år gammal, var en av dem. Två av hans bröder dödades, hans äldre bror Alhaji rakt framför ögonen på Ahmed Junior.

– Jag hade inget val. De bad mig att ansluta mig till dem, annars skulle de döda mig.

I två år hölls han fången och tvingades också döda andra.

– Rebelledarna gav oss droger och alkohol. Vi hade inte en känsla för vad vi höll på med, vi var helt enkelt inte vid medvetande.

När han kom till Finland som flykting i början av 2010-talet, då 17 år gammal, fick han träffa psykologer och påbörjade medicinering.

Hatet mot dem som dödade hans bröder bubblade inom honom, men år för år har det minskat.

– Att förlåta är ett starkt ord, hatet finns alltid där, men att omflyttas till Finland var det viktigaste. Jag har nått en försoning.

Återsåg sin mamma 18 år senare

Ahmed Juniors föräldrar flydde till Liberia då kriget nådde Freetown. År 2017 reste Ahmed Junior till Freetown och återsåg sin mamma för första gången på 18 år.

– Först förstod jag inte betydelsen av att se henne och mina hemtrakter. Jag var nog inte redo. Det var meningen att jag skulle stanna kvar ännu efter att filmteamet återvände till Finland, men det var en sådan kulturchock att jag åkte tillbaka tidigare än planerat.

Upplever du att klimatet i Finland blivit mer invandrarfientligt under den tid du bott här?

– Jag har aldrig upplevt någon fientlighet, kanske på grund av mina rutiner. Jag går sällan på klubb utan dansar hellre hemma.

Att hemmet är viktigt för honom tror han är förknippat med den långa resa han gjort. På sätt och vis är han fortfarande en soldat, fortfarande på sin vakt men i en annan bemärkelse.

– Det är extremt viktigt att jag tar hand om mig själv. Om något skulle hända mig drabbar det hela min utvidgade familj i Sierra Leone. Blir jag sjuk så att jag inte kan skicka dem pengar svälter de. De ville att jag skulle komma till Sierra Leone, men fruktade samtidigt att något skulle hända mig.

Är det möjligt att få ett nytt hemland, och är det möjligt att få det i Finland?

– Finland är mitt hem nu, men när jag är i Sierra Leone, är det också det.

I dag har Ahmed Junior finskt medborgarskap, är stolt pappa till en liten flicka och är på slutsträckan med sina magisterstudier i internationell business. Han har också bytt namn till Samppa.

– Det är helt enkelt för att alla kallar mig så, säger Ahmed Junior, vars andra namn egentligen är Sampha.

Barnsoldaten är Svenska Yle-producenten Kia Svaetichins första tv-dokumentär. Hon jobbade tidigare som lärare och träffade Ahmed Junior 2011 då hon deltog i en konferens i Uleåborg där han studerade.

– Syftet var ursprungligen att visa att bara alla får samma chans till utbildning kan man gå långt oavsett bakgrund. Ahmed är extremt intelligent, när han började på IB-linjen i Uleåborg gick han samtidigt både grundskolan, högstadiet och gymnasiet på samma gång.

Hur har det känts att bära på en baby som den här dokumentären i 5 år?

– Det är nog värre än att vara gravid. Dokumentären har förändrat mig som människa och journalist. Det har varit viktigt för mig att alltid värna om Ahmeds välbefinnande, han går alltid före filmen.

Barnsoldaten visas på Yle Fem på måndag kl. 19.00. Den kan också ses på Yle Arenan från och med lördag.

Jenny Jägerhorn-Tabermann

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning