Ahlström Capital säljer – Destia får stor fransk ägare

Destia bygger bland annat trafikleder. Bild: Jeanette Östman/SPT

Ahlström Capital säljer Destia till franska Colas. Destia har sina rötter i det statliga Vägaffärsverket.

Det finländska investeringsbolaget Ahlström Capital säljer alla aktier i infrastrukturbolaget Destia till franska Colas.

Transaktionen kräver konkurrensmyndigheternas godkännande och förväntas avslutas i slutet av året. Parterna offentliggör inte köpesumman.

Colas hör till koncernen Bouygues och beskrivs i ett pressmeddelande som världsledande inom byggande och underhåll av trafikinfrastruktur.

Colas har verksamhet i 50 länder på fem kontinenter. Det sysselsätter cirka 55 000 och hade i fjol en omsättning på 12,3 miljarder euro.

Ökad närvaro i norr

Francis Grass, vd för Colas EMEA med verksamhet i Europa, Mellanöstern och Afrika, beskriver köpet som möjlighet för det franska bolaget att stärka sin närvaro i norra Europa.

"Vi är väldigt imponerade av den kompetens som finns i Destia särskilt inom digitalisering av byggande och kompetens gällande underhållsverksamhet vid svåra förhållanden. Vi ser möjligheter i att ytterligare utveckla verksamheten inom räls-, mark- och bergtjänster samt gällande ledning av utmanande projekt", säger han.

Destia har cirka 1 700 anställda. I fjol hade bolaget en omsättning på cirka 565 miljoner euro.

Destia har sina rötter i det statliga Vägaffärsverket som bolagiserades år 2008.

År 2014 sålde staten Destia till Ahlström Capital.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning