Ahlbergs ekoodling väckte stort intresse

Örter och grönsaker är högt i kurs. Kaijus Ahlberg inviger intresserade besökare i ekoodlingens konst. Slutresultatet är en betydligt mindre miljöbelastning än konventionell odling.Bild: Patricia Winckelmann-Zilliacus

Många fick en snabbkurs i ekologisk grönsaksodling då Ahlbergs trädgård i Sibbo höll öppet hus under Finska naturens dag. Rovkvalstren väckte mest nyfikenhet.

– Växtföljden är viktig för att åkrarna ska ge en bra skörd. Konstgödsel är inte tillåtet i ekoodlingen. I växtföljden ingår alltid kvävefixerande växter. För vår del betyder det att vi regelbundet låter klövern växa på våra åkrar.

Det säger Kaijus Ahlberg då han guidar runt ett stort sällskap som passat på att komma till Ahlbergs trädgård i Västerskog i Sibbo för att bekanta sig med trädgårdens ekoodlingar.

Han och Minna Tengvall har brukat jorden på gården sedan 1992. Åtta år senare övergick företaget till enbart ekologisk produktion. De största produktgrupperna är romansallad och baby leaf, men mycket annat odlas dessutom.

Terrorbalans i växthusen

Kaijus Ahlberg för in besökarna i ett växthus med ett hav av stora basilikaplantor. I vissa plantor hänger små vita platta påsar. De innehåller rovkvalster.

– Här råder en terrorbalans mellan skadedjuret Trips (fransvingar) och rovkvalstret Neoseiulus Cucumens. Kampen mellan de här små djuren är effektiv biologisk bekämpning. Rovkvalstret är vår bästa vän, säger Ahlberg.

Det mesta som Ahlbergs trädgård producerar säljs till partiaffärer. Därifrån går produkterna vidare till detaljhandeln, den offentliga sektorn och restauranger. Ahlbergs håller också direktkontakt med kökschefer på vissa restauranger. Företagets årliga omsättning rör sig mellan 200 000-250 000 euro.

Kvalitet kostar mer

Kaijus Ahlberg är lite skeptisk till statliga principbeslut om att öka målsättningen för andelen ekologiska produkter i storköken.

– Ett principbeslut är en sak, pengar en annan. Frågan är hur vi ska få kommunerna att satsa mer pengar på maten de bjuder. Ekologiskt producerad mat kostar lite mer. Om man värdesätter kvalitet är man också färdig att betala ett högre pris för maten. Det finns storkök i Finland som har den rätta attityden och som köper in närproducerade och ekologiska produkter, säger Ahlberg.

Svenska erfarenheter visar att matsvinnet i bland annat skolorna är mindre då maten är god. I det långa loppet blir maträkningen inte mycket dyrare.

Kristiina Achté och Ari Lehtinen hade inte tidigare stött på varumärket Ahlberg. Men på fredag köpte de Ahlbergs sallad på Stockmanns delikatess. Där fick de tips om att trädgården hade öppet hus under Finska naturens dag. Kristiina Achté var speciellt fascinerad över alla ätbara blommor som ingår i Ahlbergs salladsmix och som också säljs som specialprodukter.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00