Äggvänd torsk med spenat

Äggvänd fisk får fin yta utan att försvinna under paneringen. Servera gärna med lättstuvad spenat och stekt tomat. Bild: TT

Det går att variera den panerade fisken. Skippa den traditionella brödpaneringen – ägg kan vara ett lättare alternativ.

För 4 personer, 25 minuter

600 g torskfilé

2 msk vetemjöl

1 ägg

1/2 dl mjölk

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

Till spenatstuvningen:

400 g hackad spenat, fryst går bra

3 dl mjölk

1 msk vetemjöl

1/2 msk smör

1 msk grönsaksbuljong i pulverform

Att äta till:

2 stora tomater

citron

kokt potatis

Gör så här:

1. Lägg spenaten i en kastrull och häll i mjölken. Värm på låg värme till dess spenaten tinat. Ta en ny kastrull och fräs samman smör och vetemjöl. Späd med spenatblandningen och koka upp under omrörning. Sänk värmen, tillsätt grönsaksbuljong och sjud mycket sakta i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

2. Vispa samman ägg och mjölk. Dela fisken i portionsbitar. Salta och peppra. Vänd bitarna först i vetemjöl, därefter i äggblandningen. Stek i lika delar smör och rapsolja i medelvarm panna.

3. Dela tomaterna på mitten och stek dem ganska hårt efter fisken. Lägg upp och servera med kokt potatis.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning