"Aggressiv" simulerad rysk attack mot USA-jagare på Östersjön

Jagaren USS Donald Cook på manöver på Östersjön. Bild: Handout

Ryskt militärflyg har genomfört en serie överflygningar mot en amerikansk jagare på internationellt vatten i Östersjön, uppger en tjänsteman i USA:s försvarsmakt.

Tjänstemannen, som uttalar sig mot löfte om anonymitet, beskriver flera händelser under veckan, inklusive en i tisdags. Då flög ett ryskt Su-24 stridsplan bara nio meter ovanför USS Donald Cook i en "simulerad attack".

– Detta är mer aggressivt än något vi har sett på länge, säger tjänstemannen.

Manövrarna inleddes i måndags när jagaren befann sig på internationellt vatten, kring 70 nautiska mil utanför Kaliningrad. Två ryska Su-24 flög då förbi USS Cook på mindre än 100 meters avstånd och drygt 30 meters höjd, enligt källan.

Dagen efter flög en rysk ubåtsjakthelikopter vid sju tillfällen förbi jagaren, och när den passerade togs fotografier. Strax efteråt anslöt en Su-24 som flög rakt över båten "på så låg höjd att det bildades svallvågor", säger tjänstemannen. Han tillägger att planet inte hade några synliga vapen.

Besättningen på USS Cook försökte flera gånger att få kontakt med de ryska besättningarna på internationella frekvenser, men fick inget svar.

– Befälhavaren (på Cook) gjorde bedömningen att det var osäkert och oprofessionellt, säger tjänstemannen om överflygningarna.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning