Våldsam eldsvåda i Övitsböle – barn ska ha befunnit i huset då branden började

En våldsam eldsvåda pågår i Övitsböle i Vanda. Ögonvittnen har sett barn springa ut ur det brinnande huset.

Första larmet om den okontrollerade branden på Nämndemansvägen i Övitsböle i Vanda kom på söndagskvällen klockan 17.45. Släckningsarbetet pågår för stunden och kommer att fortsätta ännu i åtskilliga timmar. Branden misstänks vara anlagd. Det eldhärjade huset har stått halvfärdigt i flera år.

– Ögonvittnen såg några barn rusa ut ur det brinnande huset, säger jourhavande brandmästare Arto Latvala till HBL.

Räddningsverket misstänker att barnen som ska ha befunnit sig inne i huset orsakade branden.

– Huset stod i ljusan låga efter bara några minuter. Det är ett tecken på att branden kan ha varit anlagd. Dessutom vet vi att barn också tidigare har brukat leka i den halvfärdiga byggnaden.

Räddningsverkets bedömning i det här skedet är alla som befann sig inne i byggnaden ska ha hunnit ut, men först senare går det att inspektera de förkolnade ruinerna.

Brandmästare Latvala har en teori kring varför huset hann bli övertänt innan någon slog larm:

– Det är möjligt att alla vuxna i grannskapet befann sig inomhus och följde med Räikkönens Formel 1-lopp. Först efter loppet då folk inte längre var klistrade framför tv-rutorna började telefonerna ringa.

Bild: Räddningsverket

Polisen utreder brandorsaken.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00